Εντονες διακυμάσεις στις αγορές ομολόγων

Η διαβεβαίωση από την ΕΚΤ ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά και η αποτυχία πώλησης δεκαετών ομολόγων στην Ιαπωνία, προκάλεσε έντονες διακυμάνσεις στις αγορές ομολόγων. Στην εγχώρια αγορά υπερίσχυσαν οι πωλητές.

Η διαπίστωση της μηνιαίας έκθεσης της ΕΚΤ ότι τα βασικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ευρωζώνη είναι ”τα ενδεδειγμένα”, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν οι κίνδυνοι επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, σε συνδυασμό με την αποτυχία πώλησης δεκαετών ομολόγων από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, προκάλεσε έντονες διακυμάνσεις στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά παρατηρήθηκαν έντονες διακυμάνσεις και τελικά υπερίσχυσαν οι πωλήσεις. Το σύνολο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 3,953 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 55% περίπου αντιπροσώπευε εντολές πώλησης.

Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στην παλαιά έκδοση των πενταετών ομολόγων με 635 εκατ. ευρώ, καθώς και στη νέα έκδοση 10ετών τίτλων με 475 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο περιορίστηκε ελαφρώς στο 0,33% με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να αυξάνεται οριακά στο 4,70% και αυτή του αντίστοιχου γερμανικού στο 4,36%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια κινήθηκαν ανοδικά στις βραχυχρόνιες περιόδους. Ετσι το επιτόκιο μίας ημέρας αυξήθηκε στο 3,35% και στο 3,33% διαμορφώθηκε το επιτόκιο στη διάρκεια των δύο ημερών. Αμετάβλητο στο 3,31% παρέμεινε και το επιτόκιο euribor στη διάρκεια του ενός μήνα, ενώ με υποχώρηση στο 3,18% έκλεισε το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v