Τα ιαπωνικά 10ετή ”πιέζουν” καθοδικά τα ομόλογα

Αρνητική πορεία το πρωί της Παρασκευής για την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, την οποία πιέζει τόσο η αντίδραση των ευρωαγορών, όσο –αρκετά περισσότερο- η αποτυχημένη δημοπρασία των ιαπωνικών 10ετών ομολόγων δημοσίου για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η αποτυχία του ιαπωνικού Δημοσίου κατά τη σημερινή δημοπρασία 10ετών ομολόγων –για πρώτη φορά στην ιστορία της- επηρεάζει αρνητικά την πορεία της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων το πρωί της Παρασκευής, κλίμα που γίνεται εντονότερο και από τη θετική αντίδραση των ευρωαγορών.

Συγκεκριμένα, το ευρωπαϊκό 10ετές ομόλογο υποχωρεί οριακά κατά 0,02%, ενώ το αντίστοιχο γερμανικό κατά 0,10%. Και στην εγχώρια αγορά το ελληνικό 10ετές υποχωρεί κατά 0,33% με την απόδοσή του να προσεγγίζει το 4,70%.

Κύριος λόγος για το υποτονικό κλίμα στην αγορά εκτιμάται ότι είναι η αποτυχία της δημοπρασίας 10ετών ομολόγων στην Ιαπωνία –για πρώτη φορά στην ιστορία της- καθώς οι προσφορές έφτασαν μόλις τα 1,8 τρισ. γεν, έναντι 1,85 τρισ. γεν που είχε θέσει ως όριο η ιαπωνική κυβέρνηση. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η αποτυχία της δημοπρασίας αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την Ιαπωνία σε συνδυασμό με την υφιστάμενη κατάσταση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία διεθνώς.

Στη διατραπεζική αγορά, η εικόνα παραμένει υποτονική, καθώς το euribor 1μηνός υποχωρεί οριακά μεν κατά 0,03% στο 3,31%, το αντίστοιχο 3μηνών υποχωρεί κατά 0,21% πέριξ του 3,30%, ενώ και το euribor 6μηνών κινείται κατά 0,89% πτωτικά προσεγγίζοντας το 3,23%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v