Πιέσεις στην αγορά ομολόγων

Σε χαμηλότερα επίπεδα έκλεισαν οι τιμές των ομολόγων εξαιτίας της θετικής εικόνας των ευρωπαϊκών αγορών. Πτωτικά έκλεισαν τόσο οι γερμανικοί όσο και οι ελληνικοί δεκαετείς τίτλοι με το spread να διαμορφώνεται στις 37,5 μονάδες βάσης.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι τιμές των ομολόγων στην εγχώρια αγορά ακολουθώντας την τάση των γερμανικών τίτλων, καθώς η άνοδος των χρηματιστηρίων περιόρισε την ελκυστικότητα των αξιών σταθερού εισοδήματος.

Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν οριακά κυρίως στις μακροπρόθεσμες διάρκειες, με τις συναλλαγές στην ΗΔΑΤ να διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ.

Η πτώση των ομολόγων αποδίδεται στη στροφή επενδυτικών κεφαλαίων προς τις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς πολλοί διαχειριστές προχωρούν σε αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους. Το προθεσμιακά συμβόλαια των γερμανικών bunds υποχώρησαν μετά την δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων της Μπουντεσμπανκ για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών και γερμανικών δεκαετών τίτλων διευρύνθηκε στις 37,5 μονάδες βάσης. Τα ομόλογα με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα ήταν τα δεκαετή λήξης 2012 με αξία 425 εκατ. ευρώ και τα 5ετή λήξης 2007 με αξία 305 εκατ. ευρώ.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους σημείωσαν ελαφρώς ανοδικές τάσεις. Ειδικότερα, το euribor στη διάρκεια του μήνα διαμορφώθηκε στο 3,33%, στο τρίμηνο στο 3,35%, στο εξάμηνο στο 3,40% και στο έτος στο 3,50%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v