Άνοδος στην αγορά ομολόγων

Τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ (παραγωγικότητα β΄ τριμήνου) μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των επενδυτών, με αποτέλεσμα να στραφούν στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, η οποία παρουσίασε άνοδο, λόγω των επιφυλάξεων που επικρατούν για την δυναμική των κεφαλαιαγορών.

Ανοδικά κινήθηκε η δευτερογενής αγορά ομολόγων, ύστερα από την ανακοίνωση των αρνητικών μακροοικονομικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ (παραγωγικότητα β΄ τριμήνου) και τη νευρικότητα των επενδυτών.

Αναλυτές της αγοράς αναμένουν περαιτέρω ενδυνάμωση των αποδόσεων στα ομόλογα, αφού οι χρηματιστηριακές αγορές δεν δείχνουν σταθερά σημάδια ανάκαμψης και τα μακροοικονομικά σινιάλα δεν είναι ενθαρρυντικά.

Εξάλλου, άνοδο κατέγραψαν οι αποδόσεις εταιρικών ομολόγων επιχειρήσεων (Telefonica, Portugal Telecom, Endesa) που είχαν επενδύσει στη Βραζιλία, διευρύνοντας παράλληλα την διαφορά από κρατικά ομόλογα, ενώ η πτώση των μετοχών της Ford ωφέλησε τους κατόχους ομολόγων της εταιρίας, η απόδοση των οποίων παρουσίασε άνοδο.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων οι συναλλαγές κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο παλαιό 5ετές με 400 εκατ. ευρώ όγκο συναλλαγών. Το συνολικό ύψος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 2,64 δισ. ευρώ, ενώ η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,22% (0,22%). Ανάλογα θετικά (0,19%) κινήθηκε και το αντίστοιχο γερμανικό, με την απόδοση του να διαμορφώνεται στα 4,57%.

Στη διατραπεζική αγορά το euribor 1μηνός δεν παρουσιάζει μεταβολή, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 3,32%, ενώ το euribor 3μηνών κινείται ανοδικά κατά 0,18%, με την απόδοσή του να ανέρχεται στο 3,34%. Ανοδικά κινείται και το euribor 6μηνών (0,57%), με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στα 3,35%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v