Πτώση για την αγορά των ομολόγων

Το ανοδικό ράλι στα χρηματιστήρια αλλά και η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ, δημιούργησαν πιέσεις στην αγορά των ομολόγων. Στα 4,93% διαμορφώνεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς.

Πτωτικά κινήθηκαν στην πλειοψηφία τους τα ευρωπαϊκά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά, αφού το ανοδικό ράλι των μετοχικών τίτλων, αλλά και η ισχυροποίηση του ”πράσινου νομίσματος” έναντι της κοινής ευρωπαϊκής μονάδας, έστρεψε το ενδιαφέρον των επενδυτών προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναλυτές της αγοράς θεωρούν πως αν συνεχίσει η ενδυνάμωση του δολαρίου, τότε η αγορά ομολόγων θα πληγεί, αφού κάτι τέτοιο είναι πιθανό να αναθερμάνει τις πληθωριστικές πιέσεις στην περιοχή της ευρωζώνης, οδηγώντας σε αύξηση των επιτοκίων.

Στο 4,93% διαμορφώνεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, μειωμένη κατά 0,28%, ενώ στο 4,59% διαμορφώνεται η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού. Το τελευταίο μάλιστα, μαζί με το ισπανικό, αποτέλεσε το μοναδικό στην περιοχή της Ευρωζώνης που κινήθηκε ανοδικά (0,26%).

Στις ΗΠΑ, η απόδοση του 10ετούς ανέρχεται σε 4,29%, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων 5ετούς διάρκειας και αξίας 22 δισ. δολαρίων.

Στο μεταξύ, σε έκδοση ομολόγων προτίθεται να προχωρήσει η Volkswagen, διορίζοντας ως ανάδοχους τις Societe Generale, Commerszbank και Barclays.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων, οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 4,23 δισ. ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρατηρήθηκε για το 10ετές.

Στην διατραπεζική αγορά το euribor 1 μήνα υποχώρησε κατά 0,24%, διαμορφούμενο στα 3,32%, ενώ το euribor 3 μηνών υποχώρησε κατά 0,54%, διαμορφούμενο στα 3,32%. Αντίθετα, το euribor 6 μηνών διαμορφώθηκε στο 3,34%, κινούμενο ανοδικά κατά 0,18%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v