Tα αρνητικά μακροοικονομικά ώθησαν τα ομόλογα

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στην αγορά των ομολόγων, με κύρια αίτια την συνεχόμενη πτώση των χρηματιστηρίων αλλά και τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης και της Μ. Βρετανίας.

Με κέρδη υποδέχθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων την υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αφού η νέα πτώση τους ώθησε ανοδικά τις τιμές των στη δευτερογενή αγορά.

Αναλυτές της αγοράς σχολίαζαν πως η συνεχιζόμενη ανακοίνωση αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων, αλλά και το bearish sentiment (κλίμα απαισιοδοξίας) που έχει καταβάλει τους επενδυτές, ίσως αναγκάσει την ΕΚΤ, να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων – εξέλιξη που θα ευνοήσει την αγορά ομολόγων.

Στην Ελλάδα από την άλλη, η συναλλακτική δραστηριότητα στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 3,06 δισ. ευρώ, τα 1,989 εκ των οποίων σχετίζονταν με αγορά, ενώ τα 1,071 ευρώ για πώληση. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η νέα έκδοση των πενταετών ομολόγων, με τον όγκο των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 390 εκατ. ευρώ.



Ανοδικά κατά 0,64% κινήθηκε το ελληνικό 10ετές με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 4,9%, ενώ ανάλογα (0,59%) κινήθηκε το αντίστοιχο γερμανικό 10ετές, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 4,5%. Στην απέναντι όχθη του ατλαντικού, το αμερικανικό 10ετές ευνοήθηκε από την ενίσχυση του δολαρίου έναντι των έτερων ισχυρών νομισμάτων και κινήθηκε ανοδικά, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 4,25%.

Εξάλλου, ο επενδυτικός οίκος της S&P ανακοίνωσε πως δεν προτίθεται να αποτιμά τα εταιρικά ομόλογα της Versatel Τelecom, αφού η εταιρία αποφάσισε να ”αποσύρει” τα ομόλογα της αποζημιώνοντας τους επενδυτές σε μορφή ρευστών και μετοχών.

Στην διατραπεζική αγορά επικράτησαν αρνητικά πρόσημα με το euribor 1μηνός να υποχωρεί κατά 0,21%, διαμορφούμενο στα 3,33% και το euribor 3μηνών να κινείται ανάλογα (-0,42%), διαμορφούμενο στα 3,34%. Τέλος το euribor 6μηνών υποχωρεί κατά 1,32%, στο 3,33%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v