Οι παρασπονδίες της Merck ενισχύουν τα ομόλογα

Η ήδη υπό έλεγχο, διαφαινόμενη λογιστική απάτη, αυτή τη φορά από πλευράς της δεύτερης μεγαλύτερης αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Merck & Co, που πιέζει εκ νέου τις ευρωαγορές το πρωί της Δευτέρας, ενισχύει την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, που μεταβάλλεται σε ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών.

Η ήδη υπό έλεγχο, διαφαινόμενη λογιστική απάτη από πλευράς της δεύτερης μεγαλύτερης αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Merck & Co, αν και πιέζει τις κεφαλαιαγορές, ενισχύει τα ομόλογα, που αποτελούν τις τελευταίες εβδομάδες το ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών.

Το ευρωπαϊκό 10ετές ομόλογο καταγράφει, ωστόσο, περιορισμένη άνοδο της τάξης του 0,01%, καθώς σύμφωνα με τις αναλύσεις, οι επενδυτές αναμένουν και την αντίδραση της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς στην είδηση, ενώ στην εγχώρια το αντίστοιχο ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο +0,16%, με την απόδοσή του στο 5,32%.

Αναλυτές ανέφεραν το πρωί ότι ”ενώ η αγορά ομολόγων διατηρεί τις επιφυλάξεις της, το θέμα της Merck ενδέχεται να είναι σοβαρότερο από ότι ακούγεται αρχικά”, γεγονός που εάν επαληθευτεί θα οδηγήσει ακόμη περισσότερους επενδυτές στις ομολογίες.

Η κινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων, αποδεικνύεται και από το δείκτη M0 (νομισματικής κυκλοφορίας) της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος αυξήθηκε κατά 0,8% τον Ιούνιο σε σχέση με το Μάιο, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 9,3% σε ετήσια βάση.

Όσον αφορά στη διατραπεζική αγορά, η εικόνα παρουσιάζεται μικτή, καθώς ενώ τα euribor ενός και τριών μηνών υποχωρούν κατά 0,21% και κατά 0,03% αντίστοιχα και διαμορφώνονται στο 3,37% και 3,43%, το euribor 6μηνών κινείται οριακά ανοδικά κατά 0,03% και κυμαίνεται στο 3,53%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v