Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 2,82% για το πετρέλαιο

Το ενεργειακό μπλοκ συνέχισε σήμερα την έντονη καθοδική κίνηση που ξεκίνησε χθες, μετά την απόφαση του Λ. Οίκου να μην θέσει ενώπιον του συμβουλίου του ΟΗΕ θέμα περιοριστικών μέτρων εναντίον του Ιραν. Η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε 2,82% στα 64,68 δολάρια. Το παλλάδιο αποτέλεσε το σημερινό ”πρωταγωνιστή” στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων.

Tμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Η σημερινή απόφαση του Λευκού Οίκου να μην θέσει θέμα – τουλάχιστον για την ώρα – ενώπιον του συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη λήψη περιοριστικών μέτρων εναντίον του Ιράν, εξαιτίας της επανεργοποίησης του πυρηνικού προγράμματος του τελευταίου, αποτέλεσε την αφορμή στο να συνεχίσει το ενεργειακό μπλοκ την έντονα καθοδική κίνηση η οποία ξεκίνησε από την χθεσινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των επενδυτών της αγοράς ενέργειας, η περιορισμένη για την ώρα πιθανότητα η κατά σειρά τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα να μεταβάλει τα επίπεδα παραγωγής της, ”φέρνει” στο προσκήνιο τα θεμελιώδη της αγοράς με τα αποθέματα ενέργειας να βρίσκονται αισθητά πάνω από τον ιστορικά μέσο όρο, οδηγώντας σε υποχώρηση των τιμών.



Το συμβόλαιο πετρελαίου λήξεως Μαρτίου που διαπραγματεύεται στο Αμερικανικό χρηματιστήριο NYMEX, έκλεισε χαμηλότερα σχεδόν 2,00 δολάρια στα 64,68 δολάρια/βαρέλι, σημειώνοντας ημερήσια ποσοστιαία υποχώρηση της τάξης του 2,82%.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και για το συμβόλαιο λήξεως Μαρτίου πάνω στο φυσικό αέριο, το οποίο έκλεισε στα 8,34 δολάρια/MMBtu, 4,31% χαμηλότερα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Να αναφέρουμε ότι το αποτέλεσμα της σημερινή ανακοίνωσης των εβδομαδιαίων αποθεμάτων φυσικού αερίου, δεν διαφοροποιήθηκε στο ελάχιστο σε σχέση με την πρόβλεψη των αναλυτών, σημειώνοντας υποχώρηση 88Bcf – υποχώρηση κατά 81 Bcf είχε σημειώσει και στην προηγούμενη εβδομαδιαία μέτρηση.

Το παλλάδιο αποτέλεσε το σημερινό ”πρωταγωνιστή” στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων.

Το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου έκλεισε με πράξη στο υψηλότερο επίπεδο για την ημέρα στα 311,90 δολάρια/ουγκιά, ”παίρνοντας” τελικά settlement 4,13% υψηλότερα σε σχέση με την χθεσινή ημέρα στα 308,85 δολάρια/ουγκιά.

Ανοδικά κινούνται και οι τιμές τόσο του χρυσού όσο και του αργύρου.

Το συμβόλαιο λήξεως Απριλίου στο χρυσό διαπραγματεύεται στα 576,40 δολάρια/ουγκιά, σημειώνει κέρδη 0,37%, έχοντας καταγράψει υψηλότερη τιμή για την ημέρα οριακά κάτω από τα 580,00 δολάρια στα 579,50 δολάρια/ουγκιά, ενώ κέρδη 0,70% σημειώνει η τιμή για το συμβόλαιο Μαρτίου στο ασήμι στα 9,87 δολάρια/ουγκιά, μη καταφέρνοντας όμως για μια ακόμη συνεδρίαση να ξεπεράσει το ”ψυχολογικό” όριο των 10,00 δολαρίων/ουγκιά.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v