Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ στα βασικά μέταλλα, νευρικό το πετρέλαιο

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκαν οι τιμές βασικών μετάλλων, καθώς τα κερδοσκοπικά κεφάλαια επέστρεψαν με αγοραστικές διαθέσεις ύστερα από ένα σύντομο διάλειμμα.

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκαν οι τιμές των βασικών μετάλλων, καθώς τα κερδοσκοπικά κεφάλαια επέστρεψαν με αγοραστικές διαθέσεις ύστερα από ένα σύντομο διάλειμμα, στο οποίο συνέβαλε η αργία σε αρκετές ασιατικές αγορές.

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο 1981, στα 573,20 ”άνοιξε” και η τιμή του χρυσού στο LME, ενώ ανοδική πορεία ανακτά και το πετρέλαιο, καθώς αναμένεται σήμερα κρίσιμη απόφαση του ΟΗΕ για το Ιράν.

Στα βασικά μέταλλα, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος έφτασαν σε νέα ιστορικά ρεκόρ, ενώ το αλουμίνιο ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο 1988.

Η τιμή του χαλκού, του ”κόκκινου χρυσού” όπως έχει φτάσει να αποκαλείται, αυξήθηκε 10,6% τον περασμένο μήνα και 59% στο 2005. Ο ψευδάργυρος έχει κερδίσει 23% και ο μόλυβδος 29% από τις αρχές του 2006.

Στο London Metal Exchange το πρωί, η τιμή του χαλκού διαμορφωνόταν στα 4.925 δολάρια, το αλουμίνιο ξεπέρασε το φράγμα των 2.600 δολαρίων στα 2.630 δολάρια και ο ψευδάργυρος ανήλθε στα 2.385 δολάρια, με ημερήσια κέρδη 32 δολαρίων.

Στα πολύτιμα μέταλλα, ο χρυσός ξεκίνησε τη συνεδρίαση από τα υψηλά 25ετίας, αλλά υπέκυψε γρήγορα σε κερδοσκοπία καθώς το δολάριο ανεβαίνει και τα υψηλά επίπεδα εμπνέουν ρευστοποιήσεις κερδών.

Ωστόσο, η ψυχολογία της αγοράς παραμένει θετική. Ο χρυσός κινείται στα 567 δολάρια το μεσημέρι, ενώ ο άργυρος κινείται στα 9,70 δολάρια και η πλατίνα παραμένει κοντά στο ιστορικό ρεκόρ των 1.079 δολαρίων.

Στις αγορές ενέργειας, το συμβόλαιο Μαρτίου του πετρελαίου κερδίζει στο New York Mercantile Exchange κερδίζει 39 σεντς στα 66,95 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς στην αγορά επικρατεί έντονη νευρικότητα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ θα εκδόσει σήμερα πόρισμα για το κατά πόσον το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει μοναδικό στόχο την παραγωγή ενέργειας, όπως ισχυρίζεται το μεσανατολικό κράτος, ή κατά πόσον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, όπως φοβάται η Δύση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v