Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τα 66 δολάρια το πετρέλαιο

Το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου που διαπραγματεύεται στο Αμερικανικό χρηματιστήριο ΝΥΜΕΧ έκλεισε πάνω από τα 66,00 δολάρια, καταγράφοντας ημερήσια κέρδη της τάξης του 0,62% στα 66,26 δολάρια/βαρέλι. Για ακόμα μια συνεδρίαση πιέστηκε η τιμή του φυσικού αερίου.

Tμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

To ”παιχνίδι” των κερδοσκοπικών κεφαλαίων καλά κρατεί στην αγορά ενέργειας, αφού μετά την σημαντική πτώση των προηγούμενων ημερών και την ευκαιρία που προέκυψε από το γεγονός αυτό για αποκομιδή σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες των επενδυτών αφενός σχετικά με την κρίση των σχέσεων μεταξύ Δύσης - Ιράν, αφετέρου με την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στην Νιγηρία.

Το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου που διαπραγματεύεται στο Αμερικανικό χρηματιστήριο ΝΥΜΕΧ έκλεισε πάνω από τα 66,00 δολάρια, καταγράφοντας ημερήσια κέρδη της τάξης του 0,62% στα 66,26δολάρια/βαρέλι.

Για ακόμα μια συνεδρίαση πιέστηκε η τιμή του φυσικού αερίου, παρά την μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση που κατέγραψαν τα εβδομαδιαία αποθέματα – σημείωσαν πτώση 81Bcf με τους αναλυτές να προβλέπουν πτώση 74Bcf, ενώ και στην προηγούμενη εβδομαδιαία μέτρηση είχαν σημειώσει υποχώρηση κατά 46Bcf.

Η τιμή για το συμβόλαιο λήξεως Μαρτίου υποχώρησε πριν την ανακοίνωση των αποθεμάτων έως το επίπεδο της ισχυρής για πολλούς στήριξης των 8,00δολαρίων/MMBtu (ημερήσια χαμηλότερη τιμή στα 8,02δολάρια/MMBtu), διαμορφώνοντας τελικά την τιμή στο κλείσιμο της συνεδρίασης στα 8,45δολάρια/MMBtu, 2,17% χαμηλότερα σε σχέση με χθες.

Περισσότερο ξεκάθαρη από οποιαδήποτε πρόσφατη συνεδρίαση είναι σήμερα η τάση διαφοροποίησης των τιμών που έχει διαμορφωθεί στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων.

Το συμβόλαιο Φεβρουαρίου στο χρυσό κατέγραψε την υψηλότερη τιμή του κατά την διάρκεια των συναλλαγών στην Ασία στα 563,10δολάρια/ουγκιά και έκτοτε πέρασε σε αρνητικό πρόσημο με την τιμή να βρίσκεται 22:30 ώρα Ελλάδος στα 560,00δολάρια/ουγκιά, σημειώνοντας πτώση 0,50%.

Αντίθετα, η τιμή του συμβολαίου λήξεως Μαρτίου στο ασήμι, σημειώνει κέρδη που πλησιάζουν το 1,00% στα 9,60δολάρια/ουγκιά, ενώ στο floor στις Η.Π.Α. ενισχύθηκε έως και 1,50% στα 9,66δολάρια/ουγκιά.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v