Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχώρηση 1,52% για το πετρέλαιο

Σημαντική υποχώρηση σημείωσε η τιμή του πετρελαίου κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, μετά την χθεσινή ανοδική κίνηση η οποία οδήγησε την τιμή στα υψηλότερα επίπεδα για διάστημα σχεδόν πέντε μηνών. Οι επενδυτές ”στοιχηματίζουν” ότι η αυριανή ανακοίνωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων ενέργειας θα αμβλύνει τους φόβους σχετικά με τα επίπεδα προσφοράς.

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Σημαντική υποχώρηση σημείωσε η τιμή του πετρελαίου κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, μετά την χθεσινή ανοδική κίνηση η οποία οδήγησε την τιμή στα υψηλότερα επίπεδα για διάστημα σχεδόν πέντε μηνών.

Το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου στο πετρέλαιο κατέγραψε την υψηλότερη τιμή για την ημέρα κατά την διάρκεια των συναλλαγών στην Ασία στα 68,11 δολάρια/βαρέλι, όμως παρά την προσπάθεια προσέγγισης του επιπέδου αυτού με την έναρξη των συναλλαγών στην Ν.Υόρκη, τον πρώτο λόγο είχαν οι πωλητές οδηγώντας την τιμή ελάχιστα λεπτά πριν το σημερινό κλείσιμο στα 67,00 δολάρια/βαρέλι.

Οι επενδυτές της αγοράς ενέργειας, ”στοιχηματίζουν” ότι η αυριανή ανακοίνωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων ενέργειας από το Αμερικανικό Department of Energy (17:30 ώρα Ελλάδος) θα αμβλύνει τους φόβους σχετικά με τα επίπεδα προσφοράς.

Να σημειώσουμε ότι η προσδοκία των αναλυτών κάνει λόγο για εβδομαδιαία αύξηση 1,4 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, ενώ στις 875 χιλ. βαρέλια αναμένουν την αύξηση για το αντίστοιχο διάστημα στα προϊόντα διύλισης.

Στο κλίμα που διαμορφώθηκε συνετέλεσε εξίσου και η χθεσινή δήλωση του υπουργού ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ο οποίος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο OPEC στα τρέχοντα επίπεδα τιμών δεν έχει κανένα λόγο να διαφοροποιήσει τα επίπεδα παραγωγής του, ξεκαθαρίζοντας έτσι το τοπίο ενόψει της επικείμενης συνάντησης των κρατών μελών στην Βιέννη.

Η τιμή του συμβολαίου με λήξη το Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 67,06 δολάρια/βαρέλι, υποχωρώντας σε ημερήσιο επίπεδο κατά 1,52%.

Στον αντίποδα κινήθηκε η τιμή πάνω στο φυσικό αέριο, καθώς μετά την χθεσινή πτώση της τιμής που ξεπέρασε το 7,00%, δόθηκε η ευκαιρία στους traders για βραχυπρόθεσμη αποκομιδή κερδών.

Το συμβόλαιο λήξεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε στα 8,682δολάρια/MMBtu σημειώνοντας άνοδο 1,25%, ενώ την υψηλότερη τιμή για την ημέρα την κατέγραψε στα 8,94 δολάρια/MMBtu, πολύ κοντά στο επίπεδο των 9,00 δολαρίων/MMBtu που για πολλούς τεχνικούς αναλυτές αποτελεί το ”εμπόδιο” πριν την προσέγγιση της μεσοπρόθεσμης περιοχής αντίστασης των 9,30/9,40 δολαρίων/MMBtu.

Διαφοροποίηση στην κατεύθυνση των τιμών παρατηρήθηκε σήμερα και στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων.

Η τιμή στο συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου πάνω στο χρυσό ενισχύεται οριακά στα 558,90 δολάρια/ουγκιά – ποσοστιαία μεταβολή 0,07% - ενώ σημαντικά κέρδη της τάξεως του 1,74% σημειώνει η τιμή για το συμβόλαιο Μαρτίου στο ασήμι στα 9,22 δολάρια/ουγκιά (22:30 ώρα Ελλάδος).

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v