Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλά 3 μηνών το πετρέλαιο

Στα υψηλότερα επίπεδα για διάστημα τριών μηνών αναρριχήθηκε ο μαύρος χρυσός στην Ν. Υόρκη, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας μετά την χθεσινή αργία των Αμερικανικών αγορών. Το συμβόλαιο Φεβρουαρίου έκλεισε με εντυπωσιακά κέρδη της τάξης του 3,73% στα 66,31δολάρια/βαρέλi.

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Στα υψηλότερα επίπεδα για διάστημα τριών μηνών αναρριχήθηκε ο μαύρος χρυσός στην Ν. Υόρκη, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας μετά την χθεσινή αργία των Αμερικανικών αγορών.

Σε σημερινές τους ανακοινώσεις τόσο η Αμερικανική όσο και η Βρετανική κυβέρνηση, κάλεσαν το Παγκόσμιο συμβούλιο ασφάλειας, να λάβει μέτρα εναντίον του Ιράν, μετά την πρόθεση του τελευταίου να επανεργοποιήση το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Το γεγονός αυτό τροφοδότησε εκ νέου με ανησυχίες τους επενδυτές της αγοράς ενέργειας, καθώς η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν φτάνει στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής και ενδεχόμενα περιοριστικά μέτρα εναντίον του θα προκαλέσουν διατάραξη της υπάρχουσας προσφοράς.

Επίσης, η συνεχιζόμενα τεταμένη κατάσταση στην Νιγηρία, η οποία έχει μειώσει κατά 4% την ημερήσια παραγωγή της, αυξάνει ακόμα περισσότερο το risk premium των τιμών.

Το συμβόλαιο Φεβρουαρίου έκλεισε με εντυπωσιακά κέρδη της τάξης του 3,73% στα 66,31δολάρια/βαρέλι ενώ ελάχιστα λεπτά πριν το τέλος της συνεδρίασης η τιμή ”έγραψε” 66,45δολάρια/βαρέλι, επίπεδο που ξεπερνά το άνω άκρο του εύρους διακύμανσης του τελευταίου διαστήματος, καθιστώντας την αυριανή συνεδρίαση εξαιρετικά σημαντική όσον αφορά την περαιτέρω κατεύθυνση της τιμής.

Ενδιαφέρουσα συνεδρίαση και για το φυσικό αέριο, με την τιμή να κλείνει σε θετικό έδαφος έπειτα από διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας.

Το συμβόλαιο λήξεως Φεβρουαρίου κατέγραψε ποσοστιαία μεταβολή 4,28% κλείνοντας στα 9,168 δολάρια/MMBtu. Η τιμή του συμβολαίου διαπραγματεύεται σχεδόν 40% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του Δεκεμβρίου (31.12.05) που είχε φτάσει έως και τα 15,78δολάρια/MMBtu.

Κατεύθυνση αναζήτησαν οι traders των αγορών πολύτιμων μετάλλων στην σημερινή συνεδρίαση.

Η τιμή του συμβολαίου παράδοσης Φεβρουαρίου στο χρυσό, αφού ξεπέρασε τα 565,00δολάρια/ουγκιά, ακολουθώντας την θετική κατεύθυνση των τιμών που είχε διαμορφωθεί εχτές στο Λονδίνο, υποχώρησε έως και την βραχυπρόθεσμη περιοχή στήριξης των 552,00δολαρίων/ουγκιά (χαμηλό 552,50 δολάρια/ουγκιά), με την τιμή να διαπραγματεύεται 23:00 ώρα Ελλάδος στα 555,00 δολάρια/ουγκιά.

Υποχώρηση 1,00% γνώρισε και το ασήμι, με το συμβόλαιο Μαρτίου να βρίσκεται στα 9,09 δολάρια/ουγκιά, ενώ η υψηλότερη τιμή που κατέγραψε, ήταν σχεδόν στο άνοιγμα της συνεδρίασης στα 9,35 δολάρια/ουγκιά.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v