Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντονη νευρικότητα στη διεθνή αγορά ενέργειας

Ημέρα έντονης νευρικότητας στην διεθνή αγορά ενέργειας. Κάτω από τα 9 δολ. πιέστηκε η τιμή του φυσικού αερίου, καθώς τα αποθέματα ήταν καλύτερα των αναμενόμενων, παρασύροντας σε πτωτική τροχιά και την τιμή του αργού που αρχικά είχε ενισχυθεί μέχρι τα 65,05 δολ./βαρέλι. Ημέρα συσσώρευσης στην αγορά πολύτιμων μετάλλων.

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Ημέρα έντονης νευρικότητας στην διεθνή αγορά ενέργειας η Πέμπτη. Ενώ η διαρκώς κλιμακούμενη ένταση στο θέμα του Ιράν έχει ”λούσει με κρύο ιδρώτα” την παγκόσμια κοινότητα, τα αναπάντεχα θετικά στοιχεία για δεύτερη συνεχή εβδομάδα στην αγορά των αποθεμάτων φυσικού αερίου που ανακοινώθηκαν σήμερα στις 17:30 ώρα Ελλάδος από το Department of Energy των Η.Π.Α, πίεσαν σημαντικά όλο το energy bloc, από τα ”υψηλά” της ημέρας.

Για την ακρίβεια, τα αποθέματα φυσικού αερίου ανακοινώθηκαν καλύτερα από το αναμενόμενο (actual: -20Bcf expected: -27Bcf) για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, και βρίσκονται αισθητά υψηλότερα από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, ήταν φυσικό η τιμή του Φυσικού Αερίου με παράδοση Φεβ.’06 να πιεστεί κάτω από τα 9 δολ./ΜmBtu (settlement 8,943 δολ./MmBtu) για πρώτη φορά μετά το πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα που είχε εκτοξεύσει την τιμή κατά 3 δολάρια εν μία νυκτί.

Η αρχικά έντονα ανοδική πορεία του Light Crude Oil αντιστράφηκε, παρασυρόμενο από το φυσικό αέριο, έχοντας προηγουμένως καταγράψει ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 65,05 δολ./βαρέλι, κλείνοντας τελικά μόλις πάνω από τα 64 δολ./βαρέλι.

Ημέρα συσσώρευσης ήταν η Πέμπτη για την αγορά των πολύτιμων μετάλλων, με τον χρυσό να δείχνει για άλλη μια φορά δυσκολία να σπάσει τα 550 δολ./ουγκιά, διαπραγματευόμενος σε στενό εύρος διακύμανσης.

Πιο συγκεκριμένα, το συμβόλαιο του χρυσού Φεβ.’06 πιέστηκε κατά 0,50% κλείνοντας λίγο κάτω από τα 548 δολ./ουγκιά, ενώ σχεδόν την ίδια ποσοστιαία μεταβολή κατέγραψε και το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου ’06 στο ασήμι, διαπραγματευόμενο λίγο πάνω από τα 9 δολ./ουγκιά (22:00 ώρα Ελλάδος).

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v