Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίδειξη δύναμης από τους ”ταύρους”

Επίδειξη δύναμης έκαναν στην πρώτη συνεδρίαση του έτους για τις αγορές των εμπορευμάτων οι ”ταύροι”. Το συμβόλαιο του αργού έκλεισε στα 63,14 δολ., ενώ ενδοσυνεδριακά προσέγγισε τα 63,80 δολ. καταγράφοντας άνοδο 4,5%. Ανάλογη η άνοδος για το πετρέλαιο θέρμανσης, κέρδη και για τα πολύτιμα μέταλλα.

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Επίδειξη δύναμης έκαναν στην πρώτη συνεδρίαση του έτους για τις αγορές των εμπορευμάτων οι ”ταύροι”.

Ξεκινώντας από το ενεργειακό complex, οι traders κλήθηκαν να αποτυπώσουν στο ταμπλό τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με τη διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας περί της διέλευσης φυσικού αερίου -μέσω της οποίας λαμβάνει φυσικό αέριο και η Ευρώπη (ιδιαίτερα δε, το δίδυμο Γερμανίας - Ιταλίας)- να παρακολουθείται ”στενά” από την αγορά.

Η χθεσινοβραδινή (Δευτέρα) είδηση-τηλεγράφημα περί πλήρους αποκατάστασης της ροής φυσικού αερίου ανέτρεψε τις... κερδοσκοπικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για δυναμικό ξεκίνημα.

Η εικόνα πράγματι ήταν εντελώς διαφορετική, με το συμβόλαιο (Nymex Natural Gas) παράδοσης Φεβρουαρίου να πιέζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σε ποσοστό άνω του 4%, για να διαμορφωθεί τελικά στα 10,61 δολ./MMBtu (-5,5%).

Αντιθέτως, ράλι πραγματοποίησαν οι τιμές των συμβολαίων του ”πετρελαϊκού μπλοκ”, καθώς οι εξελίξεις στο μέτωπο του φυσικού αερίου έδωσαν τροφή για έντονο speculation περί ενδεχόμενης αύξησης της ”ευρωπαϊκής” ζήτησης για τα προϊόντα του πετρελαίου.

Έτσι, το συμβόλαιο του αργού (Nymex Crude Light, Sweet) λήξεως Φεβρουαρίου... κάλπασε ενδοσυνεδριακά προς τα 63,80 δολάρια το βαρέλι (+4,5%!), ωθούμενο μεταξύ άλλων και από την τεχνική ανοδική διάσπαση της περιοχής αντίστασης των 62-62,50 δολαρίων, για να κλείσει στα 63,14 δολάρια (+2,10 δολάρια).

Ανάλογη ήταν και η άνοδος για το πετρέλαιο θέρμανσης, με το κοντινό συμβόλαιο να διαπραγματεύεται έως και τα 185,50 cents/γαλόνι, κερδίζοντας πάνω από 4% και να κλείνει τελικά στα 179,64 (+1,50%) ενώ κατά 2 cents ενισχύθηκαν τα συμβόλαια της βενζίνης, στα 1,7490 δολάρια το γαλόνι.

Στα πολύτιμα μέταλλα τώρα, εντυπωσιακή ήταν η πρεμιέρα του 2006 για χρυσό, ασήμι και παλλάδιο.

Συγκεκριμένα ο πρώτος, κέρδιζε αργά το βράδυ ποσοστό 2,7%, διαπραγματευόμενος στα 533 δολάρια ανά ουγκιά (συμβόλαιο λήξεως Φεβρουαρίου), το δεύτερο ενισχυόταν κατά 3,2% στα 9,17 δολ/ουγκιά (λήξη Μαρτίου), ενώ τα συμβόλαια στο παλλάδιο, ίδιας λήξεως, έκλεισαν στα 270,20 δολάρια ανά ουγκιά, ενισχυμένα κατά 8,70 δολάρια.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v