Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διατηρούνται οι ανοδικές τάσεις στο πετρέλαιο

Ανάλογη με τη χθεσινή, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, ήταν η δεύτερη συνεδρίαση του νέου έτους για την αγορά ενέργειας, με το αργό πετρέλαιο να κλείνει στα 63,42 δολ. (+0,44%). Πτώση 4% στα 10,20 δολ. για το φυσικό αέριο, ενώ χρυσός και ασήμι κράτησαν τα θετικά πρόσημα.

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Ανάλογη με τη χθεσινή, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, ήταν η δεύτερη συνεδρίαση του νέου έτους για την αγορά ενέργειας.

Μετά την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνεδρίαση της Τρίτης, το κλείσιμο της Τετάρτης έβρισκε το πετρελαϊκό complex με θετικό πρόσημο και το φυσικό αέριο με αρνητικό, σε πλήρη συμφωνία με την τάση που είχαν δώσει οι traders στην εναρκτήρια συνεδρίαση του 2006.

Πιο συγκεκριμένα, στα 63,42 δολάρια το βαρέλι (+0,44%) διαμορφώθηκε η τιμή του συμβολαίου παράδοσης Φεβρουαρίου πάνω στο αργό (Nymex Crude, Light Sweet), σημειώνοντας σχετικά ”στενή” ενδοσυνεδριακή διακύμανση της τάξεως των 1,40 δολαρίων (χαμηλό 62,26 δολ. / υψηλό 63,65 δολ.).

Η εικόνα σταθεροποίησης και η υπεράσπιση των βραχυπρόθεσμων επιπέδων στήριξης του αργού πετρελαίου, ωφέλησε και τα προϊόντα του. Έτσι, άνοδο σε ποσοστό 1,19% κατέγραψε το πετρέλαιο θέρμανσης, με το συμβόλαιο λήξεως Φεβρουαρίου να διαπραγματεύεται στο κλείσιμο της συνεδρίασης στα 181,77 cents/γαλόνι, ενώ σημαντική -κατά 3 περίπου cents- ήταν η ενίσχυση για τα συμβόλαια της βενζίνης, τα οποία ”έγραψαν” στο πέρας της συνεδρίασης τα 1,7810 δολάρια το γαλόνι.

Παραφωνία στο ενεργειακό μπλοκ υπήρξε για δεύτερη ημέρα το συμβόλαιο του φυσικού αερίου, με τη λήξη του Φεβρουαρίου να φλερτάρει για αρκετή ώρα... επικίνδυνα με το ψυχολογικό φράγμα των 10 δολ./MMBtu (χαμηλό στα 10,03 δολ.), κλείνοντας τελικά με πτώση της τάξεως του 4%, στα 10,20 δολάρια.

Αξιοσημείωτο από πλευράς τεχνικής ανάλυσης είναι το γεγονός, ότι το σύνολο των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε εντός του μεσοπρόθεσμου ανοδικού κενού τιμών (bull gap) στο συνεχές διάγραμμα του συμβολαίου (continuous front month Nymex Natural Gas future).

Στα πολύτιμα μέταλλα τώρα, θετικό πρόσημο κατάφεραν να κρατήσουν χρυσός και ασήμι.

Ο πρώτος κέρδιζε αργά το βράδυ ποσοστό 0,60%, διαπραγματευόμενος στα 536 δολάρια ανά ουγκιά (συμβόλαιο λήξεως Φεβρουαρίου), το δεύτερο ενισχυόταν κατά 0,3% στα 9,19 δολ/ουγκιά (λήξη Μαρτίου).

Πρωταγωνιστής όμως ήταν το παλλάδιο, με το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου να κλείνει στο υψηλό ημέρας, στα 278 δολ. ανά ουγκιά, κερδίζοντας... ούτε λίγο, ούτε πολύ άλλα 8 δολάρια, μετά το ράλι της Τρίτης.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v