Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής στην αγορά ενέργειας

Μάλλον άχρωμη χαρακτηρίζεται η συνεδρίαση της Τρίτης στο χρηματιστήριο ενέργειας της Νέας Υόρκης, ενόψει της ανακοίνωσης για τα αποθέματα. Γύρω από το κλείσιμο της Δευτέρας περιστρεφόταν η τιμή του αργού πετρελαίου που στην εκπνοή της συνεδρίασης διαμορφώθηκε στα 63,35 δολάρια (-0,24%). Ημέρα διόρθωσης στα πολύτιμα μέταλλα.

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Μάλλον άχρωμη χαρακτηρίζεται η συνεδρίαση της Τρίτης στο χρηματιστήριο ενέργειας της Νέας Υόρκης, με τις διακυμάνσεις να είναι σχετικά περιορισμένες και τις ευκαιρίες για trading λίγες.

Η απροθυμία της αγοράς να προσδώσει κάποια σαφή κατεύθυνση στα συμβόλαια πάνω στα ενεργειακά προϊόντα που διαπραγματεύονται στο Nymex, μαρτυρά τη στάση αναμονής των βραχυπρόθεσμων ”παικτών” ενόψει της τακτικής, εβδομαδιαίας ανακοίνωσης των αποθεμάτων από το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας (DoE).

Περνώντας στα επιμέρους στατιστικά της συνεδρίασης, γύρω από το κλείσιμο της Δευτέρας περιστρεφόταν το συμβόλαιο του αργού παράδοσης Φεβρουαρίου, διαπραγματευόμενο στην εκπνοή της συνεδρίασης στο floor στα 63,35 δολάρια το βαρέλι (-0,24%). Ενδοσυνεδριακό υψηλό τα 64,20 δολ. και χαμηλό τα 63,05 δολάρια.

Σε αρνητικό έδαφος βρήκε το κλείσιμο του floor και τα συμβόλαια των προϊόντων του αργού πετρελαίου, με το πετρέλαιο θέρμανσης να σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,7% (λήξη Φεβρουαρίου στα 173,80 cents/γαλόνι) και τη βενζίνη (συμβόλαιο Φεβρουαρίου) να χάνει 3 cents και να διαπραγματεύεται στα 1,7350 δολάρια ανά γαλόνι.

Πιο ζωηρό ήταν το ενδιαφέρον των κερδοσκοπικών κεφαλαίων για το φυσικό αέριο, ύστερα από τη δραματική υποχώρηση των τελευταίων εβδομάδων.

Η αγορά... πήγε και ήρθε αρκετές φορές μέσα στο διαμορφούμενο εύρος διακύμανσης (trading range) των 9,30 – 9,40 δολ./MMBtu, με το συμβόλαιο να ισορροπεί τελικά πρακτικά αμετάβλητο, στα 9,37 δολάρια.

Ημέρα διόρθωσης εξάλλου για τα πολύτιμα μέταλλα. Τα συμβόλαια στο χρυσό, παράδοσης Φεβρουαρίου, υποχωρούσαν στις 9 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) κατά 1%, διαπραγματευόμενα στα 545 δολάρια η ουγκιά, στο ασήμι βρίσκονταν (λήξη Μαρτίου) στα 9,02 δολ./ουγκιά, υποχωρώντας κατά περίπου 3%, ενώ στα 276 δολ. έκλεισε το συμβόλαιο του Μαρτίου στο παλλάδιο, μειωμένο κατά τέσσερα και πλέον δολάρια σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v