Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα των 66 δολαρίων ο μαύρος χρυσός

Ημέρα έντονης μεταβλητότητας για την αγορά ενέργειας ήταν η Τετάρτη, με το Light Crude Φεβ.’06 να κλείνει κάτω από τα 66 δολάρια/βαρέλι (65,73/βαρέλι), έχοντας αρχικώς αναρριχηθεί μέχρι και τα 66,93 δολάρια/βαρέλι, δεχόμενη όλη η αγορά ενέργειας στην συνέχεια εντονότατη πίεση.

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Ημέρα έντονης μεταβλητότητας για την αγορά ενέργειας ήταν η Τετάρτη, με το Light Crude Φεβ.’06 να κλείνει κάτω από τα 66 δολάρια/βαρέλι (65,73/βαρέλι), έχοντας αρχικώς αναρριχηθεί μέχρι και τα 66,93 δολάρια/βαρέλι, δεχόμενη όλη η αγορά ενέργειας στην συνέχεια εντονότατη πίεση, με τον ”πρώτο μήνα” του Light Crude να πιέζεται έως και τα 65,25 δολάρια/βαρέλι.

Όπως μας έχει συνηθίσει τον τελευταίο ένα μήνα, την πρωτοκαθεδρία στην πτωτική κίνηση την είχε για άλλη μια φορά το φυσικό αέριο, με την σειρά Φεβ.’06 να καταγράφει απώλειες της τάξης του 5,17% κλείνοντας στα 8,694 δολάρια/MMBtu.

Η τιμή του συμβολαίου διαπραγματεύεται 50% χαμηλότερα από τα υψηλά του προηγούμενου έτους; με την αγορά να μην δείχνει καμία διάθεση για άνοδο εάν δεν μεταβληθεί πρός το χειρότερο ο καιρός στις Η.Π.Α..

Σημαντικότατη πτώση στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, με τους Ασιάτες να πιέζουν έντονα την αγορά τις πρώτες πρωινές ώρες, αναγκάζοντας πολλά funds να κλείσουν βιαίως τις θέσεις τους για λόγους margin call.

Για την ακρίβεια, η τιμή του συμβολαίου παράδοσης Φεβρουαρίου στο χρυσό, αφού πιέστηκε αρχικώς μέχρι τα 541,9 δολάρια/ουγκιά, σταθεροποιήθηκε στην περιοχή των 545 δολαρίων/ουγκιά, αδυνατώντας να αναρριχηθεί πάνω από το ισχυρό επίπεδο αντίστασης των 550 δολαρίων/ουγκιά.

Εντυπωσιακότατες ήταν οι απώλειες για το παλλάδιο, το οποίο πιέστηκε κατά 4,10%, κλείνοντας στα 273,9 δολάρια/ουγκιά (Μάρτ.’06).

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v