Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 1,8% του πετρελαίου

Συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα οι πιέσεις στο ενεργειακό μπλοκ, με το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου στο πετρέλαιο να σημειώνει ημερήσια πτώση της τάξης του 1,80% και την τιμή να διαμορφώνεται για την ημέρα στα 65,85δολάρια/βαρέλι.

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα οι πιέσεις στο ενεργειακό μπλοκ, με το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου στο πετρέλαιο να σημειώνει ημερήσια πτώση της τάξης του 1,80% και την τιμή να διαμορφώνεται για την ημέρα στα 65,85 δολάρια/βαρέλι.

Χαρακτηριστικό της εικόνας της σημερινής συνεδρίασης, θεωρούμε ότι αποτελεί το γεγονός ότι παρά την προσπάθεια των bulls να κλείσουν την τιμή πάνω από τα 66,00 δολάρια/βαρέλι (5 λεπτά πριν το κλείσιμο η τιμή ”έγραφε” 66,40 δολάρια/βαρέλι), μεγάλες εντολές πώλησης οδήγησαν την τιμή σχεδόν στο χαμηλότερο επίπεδο της ημέρας (0,30 cents υψηλότερα από αυτό).

Η ανακοίνωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων ενέργειας, σήμερα στις 17:30 ώρα Ελλάδος, ήταν αυτή που δημιούργησε το momentum (δυναμική) της αγοράς, αφού παρά την σημαντική πτώση στα αποθέματα πετρελαίου – μειώθηκαν 2,3 εκατ. βαρέλια με τους αναλυτές να προσδοκούν πτώση 1,4 εκατ. βαρέλια – τα αποθέματα τόσο της βενζίνης όσο και των διυλισμένων προϊόντων (κατηγορία που περιλαμβάνει και το πετρέλαιο θέρμανσης), υπερκέρασαν τις προσδοκίες.

Για την εβδομάδα που τελείωσε στης 20.01.06 τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 3,1 εκατ. βαρέλια, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για αύξηση 1,4 εκατ. βαρέλια, ενώ για το αντίστοιχο διάστημα τα αποθέματα διυλισμένων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 1,7 εκατ. βαρέλια με τη προσδοκία να φτάνει τις 788 χιλ.

Υποχώρηση γνώρισε και η τιμή του φυσικού αερίου. Το συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου, ακολουθώντας το κλίμα πίεσης, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 9,00 δολαρίων/MMBtu που προσέγγισε στην χθεσινή συνεδρίαση, κλείνοντας στα 8,46 δολάρια/MMBtu σημειώνοντας απώλειες 2,56%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από την αρχή του 2006, η τιμή του συμβολαίου υποχωρεί 46%, ενώ αύριο 26.01.06 είναι η ημέρα λήξης της σειράς Φεβρουαρίου.

Συνεχίστηκε η ανοδική κίνηση στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, με την τιμή στο ασήμι να υπεραποδίδει σε σχέση με την τιμή του χρυσού.

Το συμβόλαιο Φεβρουαρίου στο χρυσό ενισχύεται 0,80% στα 563,20 δολάρια/ουγκιά, ενώ η τιμή στο συμβόλαιο λήξεως Μαρτίου πάνω στο ασήμι σημειώνει εντυπωσιακά κέρδη της τάξεως του 3,10%, στα 9,52 δολάρια/ουγκιά.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v