Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη 2,25% για το πετρέλαιο

Με σημαντικά κέρδη της τάξεως του 2,25%, στα 67,76 δολάρια το βαρέλι, έκλεισαν τα συμβόλαια του αργού (Light, Sweet) στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης (λήξη Μαρτίου), περιορίζοντας έτσι τις εβδομαδιαίες απώλειες σε ποσοστό μικρότερο της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Tμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Με σημαντικά κέρδη της τάξεως του 2,25%, στα 67,76 δολάρια το βαρέλι, έκλεισαν τα συμβόλαια του αργού (Light, Sweet) στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης (λήξη Μαρτίου), περιορίζοντας έτσι τις εβδομαδιαίες απώλειες σε ποσοστό μικρότερο της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Το πέρας της συνεδρίαση της Παρασκευής στο floor βρήκε το σύνολο των συμβολαίων που απαρτίζουν το ενεργειακό μπλοκ με θετικό πρόσημο, καθώς η πίεση που είχε εκδηλωθεί στα μέσα της εβδομάδας έδωσε γρήγορα κέρδη στις short θέσεις, τα οποία έσπευσαν οι traders να κατοχυρώσουν αποφεύγοντας την ...αβεβαιότητα του Σαββατοκύριακου.

Στα 8,507 δολάρια/MMBtu (+1%) έκλεισε το συμβόλαιο του Μαρτίου στο φυσικό αέριο.

Σε μια γρήγορη ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε, η απουσία νέων ειδήσεων σχετικά με την ένταση μεταξύ Ιράν και Δύσης με αφορμή την επανέναρξη του πυρηνικού προγράμματος της ισλαμικής πετρελαιοπαραγωγού χώρας, καθώς και η ήδη ενσωμάτωση στις τιμές του γεωπολιτικού ρίσκου από τις εκρήξεις σε αγωγούς και εγκαταστάσεις πετρελαϊκών εταιριών στη Νιγηρία, δημιούργησαν στις αρχές της (εβδομάδας) ικανές προϋποθέσεις για την αποκομιδή των κερδών από το πρόσφατο ράλι των τιμών.

Αποτέλεσμα, η δοκιμασία της πρώτης σοβαρής στήριξης των 65,80 δολαρίων κατά το διήμερο Τετάρτης-Πέμπτης, η οποία και ήταν επιτυχής, επαναφέροντας έτσι την προσοχή της αγοράς προς υψηλότερα επίπεδα.

Ενδιαφέρουσα και η λεκτική παρέμβαση του Υπουργού Πετρελαίου της μεγαλύτερης εξαγωγού χώρας στον κόσμο, της Σαουδικής Αραβίας, που έσπευσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες της αγοράς ως προς την επάρκεια του μαύρου χρυσού για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης.

Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος υπογράμμισε ακριβώς ότι η κινητήριος δύναμη που ωθεί τις τιμές υψηλότερα δεν είναι τα θεμελιώδη μεγέθη (σχέση προσφοράς-ζήτησης), αλλά το φορτισμένο γεωπολιτικό τοπίο.

Επιστρέφοντας στα της Παρασκευής, σχετικά ήρεμα, χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς trading, κύλησε η συνεδρίαση στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων.

Τα συμβόλαια του χρυσού έκλεισαν στα 558,50 δολάρια ανά ουγκιά (λήξη Φεβρουαρίου), το ασήμι για το μήνα Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 9,60 δολάρια η ουγκιά ”γράφοντας” ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 9,78 δολ., ενώ στα 278 δολάρια έκλεισε το συμβόλαιο του Μαρτίου στο παλλάδιο, πρακτικά αμετάβλητο για όλη την εβδομάδα.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v