”Κοιτάζει ψηλά” πάλι το πετρέλαιο, εν αναμονή OPEC

Εχοντας ουσιαστικώς προεξοφλήσει αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά την σημερινή απόφαση του OPEC στη σύνοδο της Βηρυτού, τα συμβόλαια του πετρελαίου επανακτούν ανοδική πορεία και ενισχύονται 1,5% στα 40,67 δολ. στη Νέα Υόρκη.

Εχοντας ουσιαστικώς προεξοφλήσει αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά την σημερινή απόφαση του OPEC στη σύνοδο της Βηρυτού, τα συμβόλαια του πετρελαίου επανακτούν ανοδική πορεία και ενισχύονται 1,5% στις μετα- συνεδριακές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη, καθώς κυριαρχούν μια σειρά άλλες ανησυχίες.

Μεταξύ αυτών, το πότε θα ”φτάσει” στις κρίσιμες αγορές η νέα παραγωγή αλλά και τι περιθώρια ελιγμών για αντιμετώπιση ενδεχόμενης νέας κρίσης αφήνει στους παραγωγούς η αξιοποίηση της πλήρους παραγωγικής τους δυνατότητας.

Ο OPEC αναμένεται ευρέως να αποφασίσει αύξηση της προσφοράς πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για να συγκρατήσει την άνοδο τιμών η οποία απειλεί την διεθνή οικονομική ανάκαμψη, όπως δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ.

Δυτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η αύξηση του πλαφόν έχει προεξοφληθεί και δεν θα έχει σοβαρή επίδραση στις τιμές. ”Θα κάνουν δυο-τρεις μήνες να εφαρμόσουν την αύξηση, ώστε να εξασφαλίσουν πως δεν θα γίνει μεγάλη ζημιά στις τιμές,” αναφέρει ο επικεφαλής εμπορευμάτων της παριζιάνικης SG Economic Research.

Το συμβόλαιο Ιουλίου του αργού πετρελαίου στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης κερδίζει 71 σεντς στα 40,67 δολ. ανά βαρέλι.

Μετά την δήλωση του υπουργού του Κατάρ, το συμβόλαιο βυθίστηκε 5,6%. Στο Λονδίνο το brent ενισχύεται 64 σεντς ή 1,7% στα 37,5 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας χθες υποχωρήσει 5,7% μέχρι τα 36,86 δολάρια ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v