Απελευθέρωση παραγωγής πετρελαίου ζητά το Κατάρ

Τα μέλη του OPEC θα πρέπει να αφεθούν να φτάσουν την παραγωγή στα όρια κατά τους επόμενους μήνες, ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία στις πετρελαϊκές αγορές και να πέσουν οι τιμές των καυσίμων, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ.

Απελευθέρωση παραγωγής πετρελαίου ζητά το Κατάρ
Τα μέλη του OPEC θα πρέπει να αφεθούν να φτάσουν την παραγωγή τους στα όριά τους κατά τους επόμενους μήνες, ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία στις πετρελαϊκές αγορές και να πέσουν οι τιμές των καυσίμων, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ.

Ο Abdullah bin Hamad al-Attiyah δήλωσε ότι το καρτέλ οφείλει να αυξήσει την ποσόστωση παραγωγής πετρελαίου κατά 2 με 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επιτρέποντας ουσιαστικά στα μέλη του να αντλούν κατά βούληση, όσο διαρκεί το Καλοκαίρι στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη βόρειο Ασία.

Ο ίδιος τόνισε πάντως, προσερχόμενος στη Βηρυτό για την τακτική σύνοδο του οργανισμού, ότι ο OPEC οφείλει να διατηρήσει το σύστημα των ποσοστώσεων επιβάλλοντας μια προσωρινή αναστολή και όχι πλήρη κατάργηση του μηχανισμού.

Προσπαθώντας να καθησυχάσουν τις αγορές μετά την εκτίναξη του πετρελαίου σε νέα επίπεδα ρεκόρ, οι υπουργοί των μελών του καρτέλ δήλωσαν ότι τα μέτρα ασφαλείας στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Περσικού Κόλπου αυξάνονται συνεχώς.

Ο al-Attiyah τόνισε όμως σήμερα ότι, παρ’όλ’αυτά, ο παράγοντας ”φόβος” διογκώνεται διαρκώς στις αγορές και ”κανείς δεν δίνει σημασία στην πραγματική παραγωγή”.

Κατά τον υπουργό, ο παράγοντας του φόβου έχει προσθέσει ”καπέλο” 10 δολαρίων στην τιμή του πετρελαίου, έναντι των 9 δολαρίων που εκτιμούσε μέχρι χτες.

Τα περισσότερα πάντως μέλη του καρτέλ πλην της Σαουδικής Αραβίας ήδη δουλεύουν στα όρια των δυνατοτήτων άντλησης. Η Σαουδική Αραβία έχει αυξήσει την παραγωγή της στα 9,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Το ίδιο το βασίλειο υπολογίζει ότι η παραγωγική του δυνατότητα φτάνει στα 10,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ ανεξάρτητοι παρατηρητές θεωρούν ότι το όριο είναι στα 10 εκατ. βαρέλια.

Επιπλέον χθες ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Obaid bin Saif al- Nasseri ανακοίνωσε ότι η χώρα του αντλεί 2,45 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή 400.000 περισσότερα απ’όσα ορίζει το πλαφόν του OPEC για τη χώρα. Τα ΗΑΕ δεν έχουν άλλη παραγωγική δυνατότητα εάν δεν επεκταθεί η υποδομή τους, όπως δήλωσε ο υπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v