Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αύξηση παραγωγής 10% προσανατολίζεται ο OPEC

Οι ενδείξεις πως επευτεύχθη ομοφωνία για σημαντική αύξηση της ημερήσιας παραγωγής του OPEC έχουν διχάσει τους αναλυτές. Μπορεί το καρτέλ να μειώσει, βραχυπρόθεσμα, την τιμή του πετρελαίου; Μήπως η μετέπειτα έλλειψη δυνατοτήτας ελιγμών επιταχύνει την κρίση; Αλήθεια, μήπως ”μένουμε” από πετρέλαιο;

Σε αύξηση παραγωγής 10% προσανατολίζεται ο OPEC
του Daniel Rook και του Raki Kotak

Σημάδια ομοφωνίας για αύξηση του επίσημου πλαφόν της παραγωγής πετρελαίου κατά 2,5 εκ. βαρέλια/ ημέρα, στα 26 εκ. βαρέλια διαφάνηκαν σήμερα στη συνάντηση των υπουργών ενεργείας των χωρών μελών του OPEC στη Βηρυτό, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το ειδησεογραφικό δίκτυο AFX.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο, Πέμπτη, αλλά κατά πως φαίνεται, τα μέλη του καρτέλ θα ενδώσουν στις πιέσεις των καταναλωτών για σημαντική αύξηση της ανώτατης επίσημης παραγωγής, αποδεχόμενοι την σχετική πρόταση της Σαουδικής Αραβίας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του OPEC, οι οποίες αντλούν πετρέλαιο ήδη στα όρια σχεδόν των δυνατοτήτων τους, έχουν περιορισμένο πεδίο ελιγμών για συρρίκνωση των πετρελαϊκών τιμών που αποτελούν ορατή απειλή στην παγκόσμια οικονομία.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα το Σαββατοκύριακο, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία, που πυροδότησαν ανησυχίες για διαταραχές στην παραγωγή της μεγαλύτερης εξαγωγικής χώρας πετρελαίου.

Καθώς η προσοχή όλων των επενδυτών είναι στραμμένη στις αποφάσεις του OPEC στη Βηρυτό, οι αναλυτές εμπλέκονται σε διαμάχη αναφορικά με τις δράσεις που θα μπορούσαν να απομακρύνουν την ενεργειακή απειλή.

Αναλυτές στις ΗΠΑ συντάσσονται με την άποψη της Αλγερίας (χώρας-μέλους του OPEC) για πλήρη απελευθέρωση της παραγωγής, εκτιμώντας πως θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση στην τιμή του ”μαύρου χρυσού”.

Πολλοί αναλυτές στο Λονδίνο θεωρούν πως, από τη στιγμή που οι traders γνωρίζουν ότι τελειώνουν τα αποθέματα του OPEC, ακόμη και μια απόφαση για αύξηση της παραγωγής στο 100% των δυνατοτήτων του– αύξηση που αντιστοιχεί σε 3,2 εκ. βαρέλια την ημέρα- δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις τιμές.

”Ανεξαρτήτως των όποιων μέτρων του OPEC αύριο, είτε ήπιων είτε ριζοσπαστικών, οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, στο ορατό μέλλον”, δήλωσε ο Peter Hills, αναλυτής της ICIS-LOR, προσθέτοντας: ”Η σημερινή υποχώρηση στην τιμή του πετρελαίου οφείλεται σε αποκομιδή κερδών και όχι στην θεμελιώδη πεποίθηση πως ο OPEC μπορεί να κάνει κάτι για τις τιμές, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα”.

Ο Juan Carlos Boue, αναλυτής του Ινστιτούτου Ενεργειακών Σπουδών της Οξφόρδης, τόνισε πως η όποια αύξηση στην παραγωγή, θα αφήσει απλώς την παγκόσμια κοινότητα στο έλεος των διαταραχών της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία ή άλλων παραγωγών με ασταθές περιβάλλον, όπως το Ιράκ και η Βενεζουέλα.

”Εάν ο OPEC αυξήσει την παραγωγή, η αγορά ενδέχεται να φτάσει στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει πλέον ”μαξιλάρι” ανάμεσα στην παρούσα κατάσταση και την καταστροφή. Εάν συμβεί κάτι, δεν έχει μείνει κάτι στο όλο σύστημα για να αντιδράσει”, εξηγεί ο κ. Boue.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή των χωρών που δεν αποτελούν μέλη του πετρελαϊκού καρτέλ, αυξάνεται με πολύ βραδύτερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν, ενώ σε πτώση βρίσκεται και η παραγωγή πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας.

Ωστόσο, όπως εξηγεί η Julian Lee, αναλύτρια επί της ενέργειας του Centre for Global Energy Studies, οι όποιες σκέψεις πως ο κόσμος ξεμένει από πετρέλαιο, είναι πρώιμες.

”Ίσως μια πιο ακριβής αποτύπωση της πραγματικότητας, είναι ότι αντιμετωπίζουμε μια έλλειψη επενδύσεων στον τομέα της εξόρυξης, παρά μια έλλειψη αποθεμάτων”, εκτιμά η κ. Lee.

Οι πετρελαϊκές τιμές υποχώρησαν ελαφρά την Τετάρτη, μετά από τις ενδείξεις πως ο OPEC θα αυξήσει την παραγωγή του, αλλά οι traders φοβούνται ακόμη πως ίσως το επιπλέον πετρέλαιο από τις 11 χώρες-μέλη του καρτέλ, δεν προλάβει να απομακρύνει την απειλή της έλλειψης βενζίνης στις ΗΠΑ.

Λόγω των ανεπαρκών επενδύσεων στα διυλιστήρια των ΗΠΑ, το επιπλέον αργό πετρέλαιο δεν θα μπορέσει να μετατραπεί γρήγορα σε βενζίνη, όπως εξηγούν οι αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v