Στα 41,5 δολ. το πετρέλαιο λόγω Σ.Αραβίας (update)

Μολονότι ο OPEC εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής, το πετρέλαιο αντιδρά με εκτίναξη τιμών στις πολύνεκρες επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία. Στα 41,55 δολ. το αργό στη Νέα Υόρκη, στα 38,52 δολ. το brent.

Με την μεγαλύτερο άνοδο πέντε μηνών αντιδρά το συμβόλαιο του πετρελαίου στο Λονδίνο στην δολοφονία δυτικών εργαζομένων στην Σαουδική Αραβία, που πυροδοτεί ανησυχίες ότι η πετρελαϊκή υποδομή της μεγαλύτερης χώρας εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο έχει μπει στο στόχαστρο των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η Σ.Αραβία, για να καθησυχάσει τις αγορές, έχει δεσμευθεί να αυξήσει την παραγωγή στα 9 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον τρέχοντα μήνα, πολύ κοντά στο όριο των 10,5 εκατ. βαρελιών όπου εξαντλείται η δυνατότητα άντλησης του βασιλείου. Αυτό σημαίνει ότι ο OPEC δεν θα έχει άλλα σημαντικά περιθώρια προσφοράς πετρελαίου για να κατευνάσει τις τιμές, στην περίπτωση που επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση.

Το συμβόλαιο Ιουλίου του brent ενισχύεται 1,92 δολ. ή 5,3% στα 38,52 δολάρια ανά βαρέλι στο Λονδίνο, με την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 5 Ιανουαρίου. Στη Νέα Υόρκη το αντίστοιχο συμβόλαιο εκτινάσσεται 1,67 δολ. στα 41,55 δολ. κοντά στο ενδο-συνεδριακό ρεκόρ των 41,85 δολ. στις 17 Μαΐου.

Οι εκρήξεις βίας προκάλεσαν πανικόβλητες αντιδράσεις στις αγορές, παρά τις ενδείξεις ότι ο OPEC θα αποφασίσει αύξηση του πλαφόν παραγωγής.

Μεταξύ των μελών του καρτέλ που θα αποφασίσουν για τα επίπεδα παραγωγής στη σύνοδο της Βηρυτού, η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, επικρατεί έντονη νευρικότητα μετά τις επιθέσεις, γιατί περιμένουν από τη Σαουδική Αραβία να πρωτοστατήσει στην αύξηση της παραγωγής προκειμένου να χαλιναγωγηθεί η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του καρτέλ, Purnomo Yusgiantoro.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ”αν επηρεαστεί η σαουδαραβική παραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο, οι συνέπειες θα είναι πραγματικά σοβαρές. Η παραγωγή πετρελαίου έχει γίνει στόχος και αυτό είναι πάρα πολύ ανησυχητικό”, σημειώνουν Δυτικοί αναλυτές στο πρακτορείο Bloomberg.

Η Σαουδική Αραβία διαβεβαίωσε ότι οι επιθέσεις δεν θα ανατρέψουν το σχέδιό της να αυξήσει την παραγωγή στα 9 εκατ. βαρέλια την ημέρα από αυτόν το μήνα και ανακοίνωσε ότι την Κυριακή οι φορτώσεις των τάνκερ και οι εξαγωγές πετρελαίου της Saudi Aramco, της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρίας στον κόσμο βάσει παραγωγής, κινούνταν ομαλά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v