Η επάνοδος Τσάβες ανεβάζει το πετρέλαιο

Σε ανοδική τροχιά επανήλθε η τιμή του μαύρου χρυσού, ύστερα από την επάνοδο στην προεδρεία της Βενεζουέλας, του Ούγκο Τσάβες, ο οποίος ένα 48άωρο πριν είχε ανατραπεί με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Με άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου, αντέδρασε η αγορά στο άκουσμα της είδησης για επάνοδο στην προεδρεία της Βενεζουέλας, του Ούγκο Τσάβες, ο οποίος ένα 48άωρο πριν είχε ανατραπεί με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Το πρωί της Δευτέρας, η τιμή του αργού πετρελαίου βρίσκεται στα 24,12 δολάρια ανά βαρέλι ανακάμπτοντας κατά 0,43%, ενώ και στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του brend διαπραγματεύεται κατά 0,47% υψηλότερα πέριξ των 23,63 δολαρίων ανά βαρέλι.

Χαρακτηριστικό –σύμφωνα με τους αναλυτές- είναι το γεγονός ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης της επανόδου του Τσάβες στην προεδρεία της χώρας ύστερα από διαδηλώσεις και πιέσεις των υποστηρικτών του, οι τιμές του αργού πετρελαίου εκτοξεύθηκαν υψηλότερα έως και κατά 4%.

Η αγορά ”μεταφράζει” την επάνοδο Τσάβες, ως επιστροφή της ενεργειακής πολιτικής της Βενεζουέλας στη ”γραμμή” ΟΠΕΚ, που επιβάλλει τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής. Αναλυτής της J.P Morgan Securities τόνισε ”εάν ο Τσάβες παραμείνει στην εξουσία, θα πρέπει να περιμένουμε την τιμή του πετρελαίου γύρω στα 25 δολάρια ανά βαρέλι”.

Όσον αφορά στην αγορά μετάλλων, ο χρυσός ακολουθεί το πρωί της Δευτέρας τάσεις υποχώρησης κατά 0,90%, με την τιμή του ωστόσο στα υψηλά επίπεδα των 301,35 δολαρίων ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v