Σε πτωτική τροχιά το πετρέλαιο

Πτωτικά κινείται το πρωί της Πέμπτης η τιμή του μαύρου χρυσού καθώς η αμερικανική παρουσία στη Μ. Ανατολή πιέζει προς εξομάλυνση της βίας, ωστόσο η αγορά παραμένει νευρική λόγω και του απεργιακού κύματος στη Βενεζουέλα.

Τάσεις υποχώρησης παρουσιάζει το πρωί της Πέμπτης η τιμή του πετρελαίου, καθώς η αμερικανική παρουσία στη Μ. Ανατολή πιέζει προς εξομάλυνση της βίας, ωστόσο η αγορά παραμένει νευρική λόγω και του απεργιακού κύματος στη Βενεζουέλα.

Συγκεκριμένα, το αργό πετρέλαιο NYMEX κινείται με υποχώρηση της τάξεως του 0,13% προσεγγίζοντας τα 26,01 δολάρια, ενώ το brend στο Λονδίνο υποχωρεί οριακά κατά 0,07% στα 25,50 δολάρια ανά βαρέλι.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν -τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας- την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Ο πρώτος αφορά στο κατά πόσο θα καταφέρει η αμερικανική παρουσία στη Μέση Ανατολή να συμβάλλει στην εξομάλυνση της βίας. Οι αναλυτές παρουσιάζονται διχασμένοι καθώς ενώ από τη μια τα ισραηλινά στρατεύματα δηλώνουν ότι αποσύρονται, οι συνεχείς συγκρούσεις οδηγούν σε ”νευρικότητα” την αγορά πετρελαίου.

Ο δεύτερος παράγοντας αφορά στην κατάσταση στη Βενεζουέλα, όπου οι συντονισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις για τον κολοσσό PDVSA, έχουν παραλύσει αφενός το κράτος, αφετέρου τις εξαγωγές ”πιέζοντας” με τη σειρά τους τις διεθνείς τιμές.

Ωστόσο, ”πυροσβεστικά” για τις τιμές λειτουργεί η σιγουριά της ΙΕΑ ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ διατηρούν περί τα 6,5 εκατ. (επιπρόσθετα) βαρέλια ημερησίως προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση σε περίπτωση που οι εξαγωγές από κάποια χώρα διακοπούν.

Όσον αφορά στο χρυσό, τώρα, πτωτικά κατά 0,20% κινείται η τιμή του, βρισκόμενη, ωστόσο, σε υψηλά επίπεδα της τάξεως των 301,55 δολαρίων ανά ουγκιά, λίγο χαμηλότερα από αυτό που οι αναλυτές χαρακτηρίζουν ως ”πολεμικό επίπεδο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v