Σημαντική πτώση του πετρελαίου

Σαφή υποχώρηση σημειώνουν στη διεθνή αγορά οι τιμές του αργού πετρελαίου μετά την είδηση για σταδιακή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τις της Δυτικής Οχθης, και τις δηλώσεις του σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου ότι εγγυάται ”τον εφοδιασμό της αγοράς με πετρέλαιο σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Σαφή υποχώρηση σημειώνουν στη διεθνή αγορά οι τιμές του αργού πετρελαίου μετά την είδηση για σταδιακή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τις πόλεις Τουλκάρεμ και Καλκίλια στη Δυτική Οχθη και τις δηλώσεις του σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου σε σαουδαραβικές εφημερίδες ότι εγγυάται ”την αξιοπιστία του απρόσκοπτου εφοδιασμού της αγοράς με πετρέλαιο σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Μαϊου διαμορφώνεται στα 26,58 δολάρια το βαρέλι έναντι σημερινής τιμής ”ανοίγματος” στα 26,40 δολάρια και χθεσινής τιμής ”κλεισίματος” στα 27,02 δολάρια. Στο Nymex, η τιμή του αργού υποχωρεί κατά 1,7% στα 26,08 δολάρια το βαρέλι από τα 26,54 δολάρια στο χθεσινό ”κλείσιμο”.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η σταδιακή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού μετά τη σχετική έκκληση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους ερμηνεύθηκε από την αγορά ως ένδειξη προόδου στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η απόφαση της Βαγδάτης να αναστείλει τις εξαγωγές ιρακινού αργού για 30 ημέρες δεν αποτελεί προς το παρόν μεγάλο πρόβλημα.

Αντίθετα, η αγορά επικεντρώνει την προσοχή της στις επιπτώσεις που θα έχει στην τροφοδοσία της αμερικανικής αγοράς με αργό η σημερινή γενική απεργία στη Βενεζουέλα, η οποία μαζί με τη Σαουδική Αραβία, το Μεξικό και τον Καναδά συγκαταλέγεται μεταξύ των οι κύριων προμηθευτών των ΗΠΑ με αργό.

Όσον αφορά στο χρυσό, η τιμή του ακολουθεί επίσης καθοδική πορεία της τάξεως του 1%, και κυμαίνεται το πρωί της Τρίτης στα 299,35 δολάρια ανά ουγκιά

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v