Σταθεροποιητικές τάσεις στο πετρέλαιο

Ο ΟΠΕΚ διαβεβαίωσε σήμερα ότι ούτε το Ιράν ούτε η Λιβύη πρόκειται να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ιράκ, που αποφάσισε να αναστείλει για 30 ημέρες τις εξαγωγές πετρελαίου. Σταθεροποιητικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ διαβεβαίωσε σήμερα ότι ούτε το Ιράν ούτε η Λιβύη πρόκειται να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ιράκ, που αποφάσισε να αναστείλει για 30 ημέρες τις εξαγωγές πετρελαίου.

Στο μεταξύ νωρίτερα του αναμενομένου εκτιμά η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) ότι θα ανακάμψει η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο, μετά από την επί τρία συνεχή τρίμηνα μείωση της. Σύμφωνα με την έκθεση της IEA, αναθεωρήθηκε ελαφρώς προς τα πάνω η πρόβλεψη για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο στο 2002, η οποία τοποθετείται πλέον σε 440.000 βαρέλια ημερησίως. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η παγκόσμια ζήτηση σημείωσε στο πρώτο τρίμηνο του 2002 μείωση - για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης του περασμένου Σεπτεμβρίου - κατά 680.000 βαρέλια ημερησίως σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με την IEA, η αντίδραση της αγοράς στην ανακοίνωση της αναστολής των εξαγωγών ιρακινού αργού για 30 ημέρες και στην παύση των εξαγωγών αργού και προϊόντων διύλισης της Βενεζουέλας λόγω της απεργίας στην πετρελαιοβιομηχανία της χώρας, μετριάστηκε εν μέρει λόγω του ότι τα επίπεδα διαθέσιμων αποθεμάτων των χωρών του ΟΟΣΑ παραμένουν άνω του μέσου όρου.

Η τιμή του brent κινείται ελαφρώς ανοδικά (0,05%) και διαμορφώνεται στα 25,54 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη σημειώνει μικρή πτώση 0,11% και διαμορφώνεται στα 25,71 δολάρια το βαρέλι. Να σημειωθεί τέλος ότι η τιμή του χρυσού κινείται κάτω από τα 300 δολάρια η ουγκιά, και πιο συγκεκριμένα στα 298,15, σημειώνοντας πτώση 0,25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v