Η Βενεζουέλα δίνει ρυθμό στο πετρέλαιο

Προτού προλάβει να διευθετηθεί η κρίση στη Μ. Ανατολή, το πραξικόπημα και η ανατροπή Τσάβες στη Βενεζουέλα επηρεάζουν αυτή τη φορά αρνητικά την αγορά πετρελαίου.

Μια νέα κρίση αυτή τη φορά στη Βενεζουέλα, όπου ανατράπηκε ο πρόεδρος Τσάβες με πραξικόπημα, επηρεάζει την αγορά πετρελαίου με τις τιμές να κινούνται πτωτικά.

Η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε έως και 2% αμέσως μετά την είδηση, και το πρωί της Παρασκευής κυμαίνεται στο –0,22% και τα 24,97 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brend στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 0,28% πέριξ των 24,35 δολαρίων ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με δήλωση του στρατηγού Ρινκόν, που ηγήθηκε του πραξικοπήματος, οι συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις και οι απειλές της κυβέρνησης Τσάβες για αναταραχή στην αγορά πετρελαίου, είχαν εξελιχθεί σε εσωτερική κρίση που επέβαλε την αλλαγή της ηγεσίας, προκειμένου όλα να επανέλθουν ”στη φυσιολογική προ Τσάβες εποχή”.

Οι αναλυτές τονίζουν, ότι αντί να εκτοξευθεί η τιμή του πετρελαίου –όπως λογικά θα συνέβαινε μετά από πραξικόπημα σε παραγωγό χώρα- τα πράγματα σε αυτή την περίπτωση θα είναι πιο ήρεμα καθώς ”η απομάκρυνση Τσάβες ίσως σημάνει τη συνέχιση της λειτουργίας της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας” και άρα την εξομάλυνση όσον αφορά στις εξαγωγές της Βενεζουέλας προς άλλα κράτη.

Ο χρυσός, στην αγορά μετάλλων, υποχωρεί επίσης κατά 0,60%, βρίσκεται ωστόσο στην υψηλή τιμή των 301,65 δολαρίων ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v