Άνοδος πετρελαίου και πολυτίμων μετάλλων

Το brent εκτινάχθηκε στα 33,5 δολάρια το βαρέλι από την έκρυθμη πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα και τις κεροδκοπικές κινήσεις που προεξοφλούν νέα μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ. Η πτώση του δολαρίου στηρίζει την άνοδο στα πολύτιμα μέταλλα.

Η έκρυθμη πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα και οι κερδοσκοπικές κινήσεις που προεξοφλούν νέα μείωση της παραγωγή του ΟΠΕΚ εκτίναξαν την τιμή του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου 12μηνου.

Οι αναλυτές εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι πιθανή διακοπή των φορτίων πετρελαίου από τη Βενεζουέλα προς τις ΗΠΑ, όπως απείλησε ο πρόεδρος της Λατινοαμερικάνικης χώρας Ούγκο Τσάβεθ, θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων αμόλυβδη βενζίνης, ενόψει της αύξησης της ζήτησης τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζον Σνόου προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη ανάπτυξη η εκτίναξη των τιμών των ενεργειακών πόρων, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη ανάγκη για τις ΗΠΑ να επιταχύνουν τις προσπάθειες τους για άμεση εκμετάλλευση των πεδίων πετρελαίου της Αλάσκας.

Η τιμή του brent εκτινάχθηκε 1,85% στα 33,5 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού εκτινάχθηκε 1% στα 37,2 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη.

Η απότομη πτώση του δολαρίου, μετά την απογοητευτική ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας, στήριξε την επιστροφή των επενδυτών στην αγορά πολυτίμων μετάλλων.



Η τιμή του χρυσού κερδίζει 0,25% στα 394,1 δολάρια στην αγορά fixing του Λονδίνου, ενώ η τιμή του αργύρου εκτινάχθηκε 1,93% στα 6,88 δολάρια ανά ουγκιά στην ίδια αγορά, στοχεύοντας να καταρρίψει εκ νέου ράλι 4ετίας στα 7 δολάρια ανά ουγκιά.

Η τιμή της πλατίνας κερδίζει 0,23% στα 883 δολάρια ανά ουγκιά στην αγορά fixing του Λονδίνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v