Ράλι πετρελαίου, πλατίνας και χαλκού

Το brent εκτινάχθηκε στα 32,53 δολάρια εξαιτίας των φόβων για χαμηλά αποθέματα καυσίμων το καλοκαίρι στις ΗΠΑ και την αστάθεια στη Βενεζουέλα, ενώ οι κερδοσκοπικές κινήσεις εκτίναξαν την πλατίνα και τον χαλκό σε νέα υψηλά.

Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τον πόλεμο στο Ιράκ, εξαιτίας των κερδοσκοπικών κεφαλαίων που στοιχηματίζουν ότι τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαιοειδών θα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας στη Βενεζουέλα, με αποτέλεσμα να διυλιστήρια να μην καταφέρουν να αναπληρώσουν τα αποθέματα καυσίμων ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Ειδικότερα, η τιμή του brent εκτινάχθηκε στα 32,53 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,93%, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού εκτινάχθηκε στα 36,25 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,17% στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν ράλι που ξεπέρασε τα 3 δολάρια το βαρέλι, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ το Φεβρουάριο για μείωση της παραγωγής στο δεύτερο τρίμηνο.

Οι υψηλές τιμές πετρελαίου θα έχουν πολύ αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, τόνισαν αναλυτές της αγοράς στο Παρίσι.

Οι πιέσεις στις τιμές πετρελαιοειδών ενισχύθηκαν εξαιτίας των βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα στην Εθνική Φρουρά της Βενεζουέλας με διαδηλωτές που εξέφραζαν την αντίθεσή τους προς τον πρόεδρο Ούγκο Τσάβες, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για νέα γενική απεργία στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα.

Οι επενδυτές και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια εκμεταλλεύτηκαν από νωρίς το πρωί τις προηγούμενες ανοδικές τάσεις του ευρώ, εξαιτίας της απομάκρυνσης των φόβων για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ την Πέμπτη, και επέστρεψαν στην αγορά πολυτίμων μετάλλων.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών συνεχίστηκε ακόμη και μετά τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, που οδήγησαν στην ανάκαμψη του ”πράσινου νομίσματος”.

Τα επιθετικά κερδοσκοπικά κεφάλαια στοιχηματίζουν στην ανάκαμψη και κυρίως στην αύξηση της ζήτησης βιομηχανικών πολυτίμων μετάλλων, με άξονα την εκτίναξη της ζήτησης από την Κίνα.

Η τιμή του χρυσού ”τρέχει” στα 399 δολάρια με άνοδο 0,64% στην αγορά fixing του Λονδίνου, ενώ η τιμή του αργύρου πραγματοποιεί ράλι στα 6,88 δολάρια ανά ουγκιά με κέρδη 2,69%.

Την ίδια στιγμή η τιμή της πλατίνας εκτινάχθηκε εκ νέου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 ετών στην Ευρώπη, ενώ προηγούμενα στην Ασία είχε εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 16ετίας.

Η τιμή της πλατίνας κυμαίνεται στα 899,5 δολάρια με κέρδη 1,98% στην αγορά fixing του Λονδίνου, ενώ προηγούμενα είχε εκτιναχθεί πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 δολαρίων ανά ουγκιά.

Ο χαλκός εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 8ετίας εξαιτίας των εκτιμήσεων για διατήρηση της ισχυρής ζήτησης από την Κίνα.

Η τιμή του χαλκού πραγματοποιεί ράλι 2,5% στα 1,38 ανά λίμπρα για τα συμβόλαια Μαίου. Από τις αρχές του έτους καταγράφει άνοδο 32% και κατά 74% από την αντίστοιχη περίοδο του 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v