Κερδοσκοπικά παιχνίδια σε άργυρο

Τα επιθετικά επενδυιτκά κεφάλαια υψηλού ρίσκυ αποκόμισαν υψηλά και άμεσα κέρδη σε ένα 3ωρο εκτινάσσοντας τον άργυρο στα υψηλότερα επίπεδα της 8ετίας. ”Παιχνίδια” και στο πετρέλαιο με δύο ταχύτητες σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

Οι κερδοσκοπικές κινήσεις στην αγορά πολυτίμων μετάλλων εκτίναξαν τον άργυρο σε ”σχιζοφρενικά” επίπεδα, για τον ”βουλιάξουν” σε λιγότερο από δεκαπέντε λεπτά με απώλειες που φθάνουν το 0,44%, ενώ ανάλογα παιχνίδια ”χτύπα και φεύγα” κατεγράφηκανστην αγορά χρυσού και πετρελαίου.

Η τιμή του αργύρου υποχωρεί 0,44% στα 6,71 δολάρια ανά ουγκιά στην αγορά fixing του Λονδίνου, ενώ προηγούμενα είχε εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 8 ετών στοχεύοντας να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 7 δολαρίων ανά ουγκιά.

Η τιμή της πλατίνας συνεχίζει να τρέχει με κέρδη 0,41% στα 863,5 δολάρια ανά ουγκιά, υποχωρώντας όμως από τα υψηλότερα της ημέρας.

Η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,27% στα 414,1 δολάρια ανά ουγκιά στη αγορά fixing του Λονδίνου.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα επιθετικά κερδοσκοπικά κεφάλαια αποκόμισαν σε λιγότερο από δύο με τρεις ώρες υψηλά και άμεσα κέρδη στοιχηματίζοντας δυναμικά στην κατάρρευση του δολαρίου στις συναλλαγματικές αγορές.



Ορισμένοι αναλυτές πάντως υπογραμμίζουν ότι η άνοδος των τιμών των πολυτίμων μετάλλων που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικές εφαρμογές, όπως ο άργυρος, η πλατίνα και το παλλάδιο, θα δουν τις τιμές τους να ακολουθούν ανοδική πορεία, εξαιτίας της επιτάχυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι αναλυτές της Barclays Capital στην αγορά πολυτίμων μετάλλων αναγνωρίζουν ότι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια κυριαρχούν στην αγορά ”παίζοντας” διαδοχικά με το χρυσό και τον άργυρο.



Οι αναλυτές δεν αποκλείουν την εκτίναξη του αργύρου έως τα 7 δολάρια ανά ουγκιά κατά τη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης των ασιατικών αγορών.

Ανάλογες εκτιμήσεις για τις κερδοσκοπικές κινήσεις στον άργυρο διατύπωσε και ο Stephen Briggs, ο αναλυτής της Societe Generale, υπογραμμίζοντας ότι η ευφορία των τιμών δεν ανταποκρίνεται στα θεμελιώδη των πολυτίμων μετάλλων βιομηχανικής χρήσης.



Ο άργυρος, μαζί με την πλατίνα και το παλλάδιο έχουν ”υπερτιμηθεί”, αλλά η μαζική ζήτηση από τα επενδυτικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου θα διατηρήσουν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, συμπληρώνει η TheBullionDesk.com

Ανάλογη κατάσταση διαμορφώθηκε και στην αγορά πετρελαιοειδών, που κινείται πλέον με δύο διαφορετικές ταχύτητες.



Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια εκτίναξαν την τιμή του brent στα 31,15 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 1,5% στο Λονδίνου, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί στα 34,67 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 0,66%.

Η τιμή του brent εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ημερών, αφού τα κερδοσκοπικά κεφάλαια στοιχημάτισαν στη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης κατά 1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 13 Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί, παραμένοντας στα υψηλότερα των τελευταίων 30 ημερών, ενώ οι πλέον αισιόδοξοι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι πιθανώς το πετρέλαιο έφθασε στα υψηλότερα δυνατά του επίπεδα στη Νέα Υόρκη.

Η ”ψαλίδα” των τιμών ανάμεσα στις αγορές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης συνεχίστηκε από το πρωί, αφού οι επενδυτές του Λονδίνου φαίνεται να ”υποφέρουν” περισσότερο από τους Αμερικανούς καταναλωτές για την πιθανή εκτίναξη των τιμών της αμόλυβδης βενζίνης τους καλοκαιρινούς μήνες στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v