Πετρέλαιο: Ρεκόρ έτους λόγω Βενεζουέλας

Το αρνητικό ρεκόρ στα αμερικανικά αποθέματα και η απειλή της Βενεζουέλας να διακόψει την προσφορά πετρελαίου στις ΗΠΑ ωθούν το πετρέλαιο σε ρεκόρ έτους. Στα 33,3 το Brent στο Λονδίνο, στα 37 δολάρια το ελαφρύ αργό στη Νέα Υόρκη.

Το επίμονο έλλειμμα στα αμερικανικά αποθέματα και η έντονη πολιτική αναταραχή στην κορυφαία παραγωγό Βενεζουέλα οδήγησαν τις τιμές του πετρελαίου σε ρεκόρ έτους.

Το Brent στο Λονδίνο κινείται στα 33,35 δολάρια με κέρδη 1,11 δολαρίων, ενώ στη Νέα Υόρκη το συμβόλαιο Απριλίου του αργού πετρελαίου ενισχύεται 1,2% στα 37,08 δολάρια ανά βαρέλι.

Την άνοδο πυροδοτεί η απειλή του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες να σταματήσει τις αποστολές πετρελαίου στην Αμερική, καθώς κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποκινούν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί στη λατινοαμερικάνικη χώρα έντονη πολιτική και κοινωνική αναταραχή, καθώς η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του προέδρου και εκατομμύρια πολίτες διαδηλώνουν κάθε μέρα στους δρόμους του Καράκας.

Τα προβλήματα διογκώνονται καθώς η αρμόδια υπηρεσία ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει επάρκεια αποθεμάτων πετρελαίου, ενόψει της θερινής περιόδου, όταν εκδηλώνεται η αιχμή της κατανάλωσης.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΙΑ προκάλεσε σοκ στις αγορές όταν ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αργού στην Αμερική βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό σχεδόν, ενώ παράλληλα υποχωρούν τα αποθέματα βενζίνης και άλλων πετροχημικών προϊόντων.

Αυτοί οι δύο παράγοντες έχουν ωθήσει το προϊόν στα υψηλότερα επίπεδα από τις παραμονές της επίθεσης στο Ιράκ, μολονότι η Σαουδική Αραβία διαβεβαιώνει την αγορά ότι υπάρχει επαρκής προσφορά πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v