Στα ύψη 10μηνου το πετρέλαιο, άνοδος χρυσού

Άνοδο σε ύψη 10μηνου καταγράφει η τιμή του αργού πετρελαίου από τις κερδοσκοπικές κινήσεις εξαιτίας της πολύνεκρης έκρηξης σε εγκαταστάσεις υγρού φυσικού αερίου στην Αλγερία και το ψύχος τις ΗΠΑ. Άνοδος χρυσού λόγω ανάκαμψης ευρώ.

Η έκρηξη που σημειώθηκε σε εγκαταστάσεις υγρού φυσικού αερίου στην Αλγερία ενίσχυσε τις πιέσεις στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων στις αγορές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.

Η τιμή του brent εκτινάχθηκε κατά 1,28% στα 30,96 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού εκτινάχθηκε 1,62% στα 35,58 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, στα υψηλότερα επίπεδα του 10μηνου.

Η τιμή του πετρελαίου καταγράφει άνοδο 30% από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, πριν ο ΟΠΕΚ αποφασίσει να μειώσει την παραγωγή.

Η έκρηξη που κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις παραγωγής υγρού φυσικού αερίου στην Αλγερία ενίσχυσε τους φόβους για διακοπή των φορτίων φυσικού αερίου από την Αλγερία προς τις ΗΠΑ εκτινάσσοντας την τιμή του φυσικού αερίου, ενισχύοντας παράλληλα τις κερδοσκοπικές κινήσεις στην αγορά πετρελαιοειδών.

Σημαντικό ρόλο βεβαίως διαδραματίζει και η προηγούμενη νευρικότητα της αγοράς, από το πολικό ψύχος που πλήττει τις ΗΠΑ και οδήγησε τα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εικοσιοκτώ ετών.

Η ενεργειακή αγορά συνεχίζει να δέχεται πιέσεις από τις προθέσεις χωρών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο και τη πολύνεκρη έκρηξη στις εγκαταστάσεις της Skikda LNG στην Αλγερία, οι οποίες εφοδιάζουν με υγρό φυσικό αέριο την αμερικανική αγορά.

Η απότομη ανάκαμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου ενίσχυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον χρυσό, αποτρέποντας παράλληλα τις ρευστοποιήσεις προηγούμενων κερδών από τα συμβόλαια αργύρου και πλατίνας.

Η τιμή του χρυσού ”τρέχει” με κέρδη 1,18% στα 412,05 δολάρια ανά ουγκιά στην αγορά fixing του Λονδίνου.

Η τιμή του αργύρου καταγράφει σταθεροποιητικές τάσεις κυμαινόμενη με οριακές απώλειες 0,01% στα 6,33 δολάρια ανά ουγκιά.

Η τιμής της πλατίνας καταγράφει ανάλογες τάσεις με οριακές απώλειες 0,06% στα 860,50 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v