Σε νέα ύψη 9μηνου το πετρέλαιο, ράλι αργύρου

Το πολικό ψύχος στις ΗΠΑ εκτίναξε τις τιμές του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα του 9μηνου, από την περίοδο του πολέμου στο Ιράκ, ενώ η πτώση του δολαρίου οδηγεί σε ράλι τον άργυρο.

Η τιμή του μαύρου χρυσού εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον πόλεμο στο Ιράκ, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 μηνών εξαιτίας των φόβων ότι το πολικό ψύχος που πλήττει τις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου θέρμανσης.

Η εκτίναξη της τιμής του ”εναλλακτικού” φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα τροφοδοτεί τις ανοδικές τάσεις του πετρελαίου στις αγορές.

Η τιμή του brent τρέχει με ταχύτητα 1,64% στα 31,59 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου, ενώ στη Νέα Υόρκη το αμερικανικό αργό εκτινάχθηκε κατά 1,62% στα 34,55 δολάρια το βαρέλι.



Οι αναλυτές της αγοράς πετρελαιοειδών έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η διατήρηση της κακοκαιρίας για 10 με 14 μέρες ακόμη, δεδομένης της διαμόρφωσης των τιμών σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να οδηγήσει τα επιθετικά κεφάλαια σε αγορές, ενισχύοντας περαιτέρω τις τιμές.

Η άνοδος των τιμών των πετρελαιοειδών ενισχύεται παράλληλα και από την υποχώρηση της τιμής του δολαρίου στις συναλλαγματικές αγορές, που πιέζει τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες για άνοδο των τιμών.

Η εκτίναξη του ευρώ στα 1,2852 δολάρια, σε νέο ιστορικό ρεκόρ, οδήγησε στην άμεση επιστροφή των επενδυτών στην αγορά πολυτίμων μετάλλων ανακόπτοντας τις προηγούμενες τάσεις ρευστοποίησης των υψηλών κερδών.

Οι επενδυτές και κυρίως τα επιθετικά κερδοσκοπικά κεφάλαια εστίασαν το ενδιαφέρον τους στον άργυρο, οδηγώντας σα ράλι την τιμή του.

Ο χρυσός κινείται με άνοδο 0,54% στα 426,15 δολάρια ανά ουγκιά, αντιστρέφοντας την προηγούμενη αρνητική του πορεία στην αγορά fixing του Λονδίνου.

Ο άργυρος κινείται με κέρδη 2,59% στα 6,38 δολάρια ανά ουγκιά, καταγράφοντας ράλι στα υψηλότερα επίπεδα της 8ετίας στην αγορά fixing του Λονδίνου.

Η πλατίνα υποχωρεί 0,18% στα 851,50 δολάρια ανά ουγκιά, παραμένοντας όμως στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 23 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v