Άνοδος πετρελαίου λόγω ψύχους, άνοδος χρυσού

Η τιμή του πετρελαίου κινείται ανοδικά σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, από τους φόβους ότι ή κακοκαιρία θα μειώσει τα αποθέμετα, ενώ η υποχώρηση του δολαρίου οδηγεί σε μίνι ράλι την αγορά πολυτίμων μετάλλων.

Νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου στο Λονδίνο και κυρίως στη Νέα Υόρκη, λόγω του ψύχους στις ΗΠΑ, παρόλα τα καθησυχαστικά μηνύματα του προέδρου του ΟΠΕΚ. Μίνι ράλι στα πολύτιμα μέταλλα από την πτώση του δολαρίου.

Η τιμή του brent καταγράφει οριακή άνοδο 4 σεντς στα 30,80 δολάρια το βαρέλι, ενώ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης υποχώρησε 1,9%, μετά την εβδομαδιαία ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας για άνοδο των αποθεμάτων διυλισμένων πετρελαιοειδών στις ΗΠΑ.

Η τιμή του αμερικανικού αργού καταγράφει άνοδο 0,36% στα 33,74 δολάρια το βαρέλι στην αγορά της Νέας Υόρκης, εξαιτίας της παράτασης της κακοκαιρίας στις ΗΠΑ, που αυξάνει τις ανησυχίες για πιθανή υποχώρηση των αποθεμάτων πετρελαίου θέρμανσης.

Οι αναλυτές αντέδρασαν θετικά στις δηλώσεις του προέδρου του ΟΠΕΚ και υπουργού Πετρελαίου της Ινδονησίας Purnomo Yusgiantoro ότι επιθυμεί υποχώρηση των τιμών κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

Παράληλλα, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ προβλέπει ότι ο διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μειώσει την παραγωγή το δεύτερο τρίμηνο, παρόλο που είναι νωρίς για βολιδοσκοπήσεις των θέσεων των χωρών – μελών, ενόψει της συνόδου του οργανισμού που θα πραγματοποιηθεί στην Αλγερία στις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι επενδυτές και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια επέστρεψαν δυναμικά στην αγορά πολυτίμων μετάλλων ακολουθώντας την ανατίμηση του ευρώ, της στερλίνας και του γεν έναντι του δολαρίου, μετά την απόφαση της BOE και της EKT να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια στο Λονδίνο και την Φραγκφούρτη.

Η υποχώρηση του δολαρίου σταμάτησε απότομα της ρευστοποιήσεις προηγούμενων κερδών στην αγορά πολυτίμων μετάλλων, αφού οι επενδυτές διέγνωσαν νέα περιθώρια υψηλού και άμεσου κέρδους από την ανατίμηση του ευρώ.

Εκτινάχθηκε η τιμή του χρυσού 0,64% στα 423,25 δολάρια ανά ουγκιά στην αγορά fixing του Λονδίνου, ενώ με αντίστοιχη άνοδο την ακολούθησε η τιμή του αργύρου στα 6,25 δολάρια ανά ουγκιά.

Η τιμή της πλατίνας πραγματοποίησε ράλι 10 δολαρίων ή 1,07% στα 852 δολάρια ανά ουγκιά, σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο στην αγορά fixing του Λονδίνου.



Αντίθετα, η τιμή του παλλαδίου δεν κατάφερε να εκμεταλευθεί τις ανοδικές τάσεις της πλατίνας παραμένοντας αμετάβλητη στα 199 δολάρια ανά ουγκιά στην ίδια αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v