Σε ρεκόρ 8ετίας ο χρυσός, ανεβαίνει το πετρέλαιο

Ακόμη 2,6 δολάρια κέρδισε ο χρυσός, καθώς η πτώση του δολαρίου οδηγεί κεφάλαια στο καταφύγιο του κίτρινου μετάλλου. Ανοδικές τάσεις και στο πετρέλαιο, που κινείται στο Λονδίνο στα 29,4 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο υψηλότερο σημείο σχεδόν οκτώ ετών κινούνται οι τιμές του χρυσού, καθώς το δολάριο βυθίζεται σε νέο αρνητικό ρεκόρ έναντι του ευρώ.

Το κίτρινο μέταλλο έφτασε στο Λονδίνο μέχρι τα 415 δολάρια ανά ουγκιά στην πρώτη ημέρα συναλλαγών μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, με άνοδο 2,6 δολαρίων από το προηγούμενο κλείσιμο.

Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από τον Φεβρουάριο 1996, όταν το μέταλλο είχε φτάσει στα 417,7 δολάρια. Το fixing του μετάλλου καθορίστηκε το μεσημέρι στα 413,5 δολάρια.

Κατά τους αναλυτές εκδηλώνεται τεχνική αντίσταση στα 415 δολάρια, που θα συντηρήσει την άνοδο του χρυσού σε περιορισμένα επίπεδα μέχρι το Νέο Ετος.

Ο άργυρος ακολούθησε με κέρδη 5 σεντς στα 5,83 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο 1999.

Ανοδικές τάσεις εμφανίζει και το πετρέλαιο, με το συμβόλαιο Φεβρουαρίου για το Brent στο Λονδίνο να κερδίσει 34 σεντς στα 29,4 δολάρια ανά βαρέλι.

Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις αγορές εμπορευμάτων, εντοπίζεται στα συμβόλαια βοείου κρέατος, που βυθίστηκαν την Παρασκευή 3 σεντς ανά ουγκιά, στο limit down της αγοράς, όταν επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της ασθένειας των ”τρελών αγελάδων” στις ΗΠΑ.

Σε αντιδιαστολή, τα συμβόλαια σόγιας, σίτου και αραβοσίτου ενισχύθηκαν, ελπίζοντας σε αύξηση της ζήτησης στην αμερικανική αγορά, καθώς απαγορεύτηκαν τα ζωικά παράγωγα στις ζωοτροφές, εξαιτίας της νόσου των ”τρελών αγελάδων.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v