Δολάριο - γεωπολιτική ανασφάλεια ωθούν τον χρυσό

Γεωπολιτική ανασφάλεια και κατάρρευση του δολαρίου εκτίναξαν το χρυσό πάνω από τα 410 δολάρια ανά ουγκιά στο Λονδίνο, ενώ το brent υποχωρεί κάτω από τα 30 δολάρια λόγω της βελτίωσης του καιρού στις ΗΠΑ. Κατά 744 φορές υπερκαλύφθηκε η δημόσια εγγραφή της κινέζικης εταιρείας εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού Fujian Zijin Mining Industry.

O χρυσός εκτινάχθηκε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 410 δολαρίων ανά ουγκιά στην αγορά fixing του Λονδίνου, επιβεβαιώνοντας τα ”απαισιόδοξα” σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η γεωπολιτική ανασφάλεια και η συνεχιζόμενη αστάθεια του δολαρίου μπορεί να οδηγήσουν το κίτρινο μέταλλο πάνω από τα 417 δολάρια ανά ουγκιά κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, εξαιτίας των κερδοσκοπικών κινήσεων των επιθετικών επενδυτικών κεφαλαίων.

Η τιμή του κίτρινου μετάλλου εκτινάχθηκε στα 410,15 δολάρια ανά ουγκιά στην αγορά fixing του Λονδίνου, καταγράφοντας άνοδο 0,20%, λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης, εξαιτίας της ενίσχυσης του ενδιαφέροντος των επενδυτών που αναζητούσαν καταφύγιο έναντι της ασταθούς πορείας των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και της εξασθένισης του δολαρίου έναντι του ευρώ, που προσέφερε ”φθηνές” ευκαιρίες για αγορές συμβολαίων, υποβοηθώντας τις κερδοσκοπικές πιέσεις.

Οι αγορές υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την ανακοίνωση ότι η δημόσια εγγραφή της κινέζικης εταιρείας εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού Fujian Zijin Mining Industry ξεπέρασε στο Χονγκ Κονγκ κατά 744 φορές την προσφορά, το υψηλότερο ποσοστό ενδιαφέροντος για δημόσια εγγραφή εταιρείας από το 1997!



Η τιμή του brent στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 0,60% στα 29,87 δολάρια το βαρέλι, την προηγούμενη Παρασκευή το βράδυ υποχώρησε κατά 75 σεντς στα 30,05 δολάρια το βαρέλι για τα συμβόλαια Φεβρουαρίουυ, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είχε εκτιναχθεί έως τα 31,15 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου.

Εξάλλου, υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, εξαιτίας των κερδοσκοπικών κινήσεων που στοιχηματίζουν πλέον ότι η βελτίωση των κλιματολογικών συνθηκών στις ΗΠΑ θα μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο, περιορίζοντας άμεσα τις πιέσεις στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων.

Την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου διευκολύνουν και οι εκτιμήσεις για άνοδο της παραγωγής των χωρών που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ, με άξονα τη Ρωσία, και της αναμενόμενης ανόδου των εξαγωγών ιρακινού πετρελαίου μέσα στο 2004, που θα αντισταθμίσουν την πιθανή μείωση της προσφοράς των χωρών του ΟΠΕΚ από το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους.



Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να υποχωρεί κατά τη διάρκεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην αγορά της Νέας Υόρκης κατά 45 σεντς ή 1,4% στα 32,57 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αγορά της Σιγκαπούρης υποχώρησε στα 32,83 δολάρια ανά ουγκιά, συνεχίζοντας τη διορθωτική της πορεία κάτω από τα υψηλότερα επίπεδα του 9μηνου που είχε εκτιναχθεί νωρίς την προηγούμενη Παρασκευή φθάνοντας έως τα 33,97 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη.

Η τιμή του αργού εκτινάχθηκε κατά 8% από τις αρχές του μήνα στη Νέα Υόρκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v