Ράλι πετρελαίου και πλατίνας

Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα του 9μηνου, μετά την ανακοίνωση μείωσης των αμερικανικών αποθεμάτων και των πιέσεων που δέχεται από την πτώση του δολαρίου και την ενίσχυση της ανασφάλειας στο Ιράκ. Νέο ράλι της πλατίνας.

Η τιμή του μαύρου χρυσού εκτινάχθηκε σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα του 9μηνου μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας για πτώση των αποθεμάτων σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.

Τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου υποχώρησαν κατά 5,1 εκατ. βαρέλια ή 1,8% στα 272,8 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα του ολοκληρώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 14 Μαρτίου. Οι αναλυτές του Bloomberg εκτιμούσαν ότι τα αποθέματα θα υποχωρούσαν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα πετρελαίου βρίσκονται κατά 4,9% σε χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περίοδο του 2002.

Η τιμή του πετρελαίου πραγματοποίησε μίνι ράλι με άνοδο που πλησίαζε ήδη το 2% στις αγορές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης λίγο πριν την ανακοίνωση των στοιχείων για τη πορεία των αμερικανικών αποθεμάτων.

Η τιμή του brent καταγράφει άνοδο 2,04% στα 30,57 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αγορά της Νέας Υόρκης κατγράφει αντίστοιχη άνοδο 2,03% στα 33,62 δολάρια το βαρέλι.

Η σύλληψη του πρώην Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν ενίσχυσε την αβεβαιότητα της αγοράς για ανάκαμψη των εξαγωγών του ιρακινού αργού οδηγώντας την περαιτέρω άνοδο των τιμών, αναγνώρισε ο υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας Σ. Κελίλ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τουλάχιστον έξι μέλη του ΟΠΕΚ αναμένουν με ενδιαφέρον στην Ουάσιγκτον τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για το διεθνές εμπόριο του υγρού φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Πετρελαίου των Αραβικών Εμιράτων αλ-Νασερί υπογράμμισε από την Ουάσινγκτον ότι η πτώση της τιμής του δολαρίου δικαιολογεί την αύξηση των τιμών των πετρελαιοειδών, τις οποίες μάλιστα δεν θεωρεί αρκετά υψηλές!

Η τιμή του πετρελαίου του ΟΠΕΚ, η οποία συμπεριλαμβάνει επτά διαφορετικές ποικιλίες, αυξήθηκε στα 30,34 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, σε σχέση με τα 30,04 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, παραμένοντας σε υψηλότερα επίπεδα από την ψαλίδα των 22 – 28 δολαρίων που έχει θέσει ο ίδιο ο ΟΠΕΚ για να καθορίζει την πολιτική παρεμβάσεων.

Οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ απέκλεισαν στις αρχές Δεκεμβρίου τη διατήρηση της παραγωγής πετρελάιου στα σημερινά επίπεδα για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η τιμή του μαύρου χρυσού υποχώρησε μόνο σε μια συνεδρίαση κάτω από τα 28 δολάρια το βαρέλι από την 1 Δεκεμβρίου.

Η τιμή της πλατίνας εκτινάχθηκε με άνοδο 1,81% στα 442 δολάρια ανά ουγκιά στην αγορά fixing του Λονδίνου, εξαιτίας των κερδοσκοπικών κινήσεων που στοιχηματίζουν στο ”φθηνό” δολάριο και την αύξηση της ζήτησης από τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η τιμή της πλατίνας κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 23 ετών.

Η τιμή του χρυσού κυμαίνεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα της 8ετίας, με άνοδο 0,30% στα 408 δολάρια ανά ουγκιά, στην αγορά spot του Λονδίνου, ενώ αυτή του αργύρου ακολούθησε την ανοδική πορεία του κίτρινου μετάλλου, με κέρδη 0,71% στα 5,65 δολάρια ανά ουγκιά, στην ίδια αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v