Ανεβαίνει το πετρέλαιο, ρεκόρ 10ετιών στα μέταλλα

Ανοδικές τάσεις ανέκτησαν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η βαρυχειμωνιά άρχισε να πλήττει το δυτικό ημισφαίριο, ενώ οι τιμές πολυτίμων μετάλλων και νικελίου καταγράφουν ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο στην πτώση του δολαρίου.

Ανοδικές τάσεις παρατηρούνται στις τιμές του πετρελαίου, καθώς η βαρυχειμωνιά άρχισε να πλήττει το δυτικό ημισφαίριο, ενώ οι τιμές πολυτίμων μετάλλων και νικελίου καταγράφουν ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο στην πτώση του δολαρίου.

Το συμβόλαιο παράδοσης Ιανουαρίου του αργού Brent στο Λονδίνο κινήθηκε στο άνοιγμα της συνεδρίασης με κέρδη 30 σεντς ή 1%, στα 29,04 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας σημειώσει την προηγούμενη εβδομάδα άνοδο της τάξης του 2,1%.

Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης το αντίστοιχο συμβόλαιο ενισχύθηκε 28 σεντς, στα 31,01 δολάρια ανά βαρέλι. Η άνοδος του πετρελαίου υποστηρίζεται ιδιαίτερα από την άνοδο στις τιμές του φυσικού αερίου, το οποίο στη Νέα Υόρκη αναρριχήθηκε 3% και πλέον, στα 6,33 δολ. ανά εκατ. BTU.

Τις αγορές ενέπνευσαν οι χιονοπτώσεις που εκδηλώθηκαν το Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ, οι οποίες σε ορισμένες περιοχές, όπως η Βοστόνη, ήταν οι ισχυρότερες της τελευταίας 20ετίας. Η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης στις βορειοανατολικές ακτές των ΗΠΑ κινείται ήδη 11% υψηλότερα από τα συνήθη για την εποχή επίπεδα.

Εν τω μεταξύ οι επενδυτές αυξάνουν τα ανοίγματά τους στα πολύτιμα μέταλλα, καθώς η πτώση του δολαρίου οδηγεί σε αναζήτηση άλλων καταφυγίων, με αποτέλεσμα ο χρυσός, η πλατίνα, αλλά και το νικέλιο να εκτινάσσονται το πρωί της Δευτέρας σε υψηλά πολλών ετών.

Ο χρυσός στο Λονδίνο κινείται στα 409 δολάρια ανά ουγκιά, με κέρδη 2 δολαρίων και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο 1996.

Οι τιμές της πλατίνας κινούνται 1 δολάριο χαμηλότερα από τα 800 δολ. ανά ουγκιά, ένα φράγμα που το μέταλλο δεν έχει διαρρήξει από τη δεκαετία του ’80. Το νικέλιο κινείται σε απόσταση αναπνοής από τα 13.000 δολάρια ανά τόνο, ένα επίπεδο που δεν έχει συναντήσει από το 1989.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v