Πετρέλαιο και χρυσός ανακάμπτουν εκ νέου

Οι τιμές των πετρελαιοειδών και των πολυτίμων μετάλλων ανέκτησαν τις προηγούμενες απώλειες που κατέγραψαν μετά τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν, εξαιτίας της διατήρησης των φόβων για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις και διαιώνισης της γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Την ανοδική της πορεία συνεχίζει η τιμή του πετρελαίου στις αγορές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, μετά την αρχική πτώση της τιμής κατά 3,9% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της αγοράς της Νέας Υόρκης.

Η άνοδος οφείλεται κυρίως σε κερδοσκοπικές κινήσεις, που στοιχημάτισαν προηγούμενα ότι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν θα οδηγήσει στην αύξηση των εξαγωγών του ιρακινού πετρελαίου διαμέσου του πετρελαιαγωγού που διασχίζει το Βόρειο Ιράκ με κατεύθυνση το τερματικό τουρκικό λιμάνι του Τσεγιάν στη Μεσόγειο.

Η τιμή του brent στο Λονδίνο εκτινάχθηκε εκ νέου πάνω από το ψυχολογικό όριο των 30 δολαρίων το βαρέλι, κυμαινόμενη με άνοδο 0,36% στα 30,28 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης πραγματοποιεί εκ νέου ράλι πάνω από τα 33 δολάρια το βαρέλι, κυμαινόμενη με άνοδο 0,73% στα 33,25 δολάρια το βαρέλι.

Η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου πυροδοτήθηκε μετά τις διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράκ με δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα, που ενίσχυσαν τους φόβους για νέες δολιοφθορές στον πετρελαιαγωγό που διασχίζει το Βόρειο Ιράκ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιέσεις στις τιμές των πετρελαιοειδών θα συνεχιστούν, εξαιτίας της νευρικότητας των αγορών μετά τις δηλώσεις του προέδρου του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο και την παράταση της κακοκαιρίας στη Βόρειο Αμερική, που αύξησε τη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης περιορίζοντας τα αμερικανικά αποθέματα.

Ο χρυσός επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον χαρακτήρα του καταφυγίου των επενδυτών, αφού εκτινάχθηκε εκ νέου πάνω από τα 408 δολάρια ανά ουγκιά στη Νέα Υόρκη, ανακτώντας το έδαφος που έχασε προηγούμενα στις αγορές της Ασίας και του Λονδίνου, όταν κινδύνευσε να καταρρεύσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 400 δολαρίων ανά ουγκιά, καταγράφοντας απώλειες που ξεπέρασαν τα 7 δολάρια ανά ουγκιά.

Η τιμή του χρυσού κυμαίνεται με οριακές απώλειες 0,18% στα 408,48 δολάρια ανά ουγκιά στην αγορά spot του Λονδίνου.

Η τιμή του αργύρου εκμεταλλεύτηκε τις αντιστάσεις του χρυσού και δημιούργησε αναχώματα με αποτέλεσμα να υποχωρεί οριακά κατά 0,18% στα 5,60 δολάρια ανά ουγκιά στην αγορά spot του Λονδίνου.

Η τιμή της πλατίνας συνεχίζει την ανοδική της πορεία αποκομίζοντας κέρδη 0,24% στα 825 δολάρια ανά ουγκιά στην αγορά spot του Λονδίνου, για να παραμείνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 23 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v