Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό

Υποχωρεί κατά 2,83% το brent στο Λονδίνο λόγω της μείωσης της γεωπολιτικής ανασφάλειας και της πολιτικής των εταιριών για μείωση των αποθεμάτων, που αποδίδεται στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την υπερφορολόγηση. Υποχώρηση για το χρυσό λόγω της δολαριακής ανάκαμψης.

Η αγορά πετρελαιοειδών απελευθερώθηκε μερικώς από τους φόβους για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή της μέσω της πτώσης των τιμών, η οποία βοηθήκε και από την πολιτική των διυλιστηρίων να μειώσουν τα αποθέματα, ώστε να αποφύγουν την υπερφορολόγησή τους ενόψει της αλλαγής του έτους.

Η τιμή του Brent υποχωρεί κατά 2,83% στα 29,32 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου, ακολουθώντας την πτώση της τιμής του αμερικανικού αργού την Τετάρτη το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκη, παρά τη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων κατά 3,8 εκατ. βαρέλια ή 1,4% στα 270,7 εκατ. βαρέλια, την εβδομάδα που έληξε στις 26 Δεκεμβρίου.

Η τιμή του αμερικανικού αργού έκλεισε στις 31 Δεκεμβρίου στα 32,52 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 0,27%. Η αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης παραμένει κλειστή εξαιτίας των διακοπών.

Οι αναλυτές των αγορών εκτιμούν ότι η υποχώρηση των αποθεμάτων δεν οφείλεται στη μείωση της ζήτησης, αλλά αντίθετα στη στρατηγική των μεγάλων διυλιστηρίων, που περιόρισαν την παραγωγή τους, για να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερα αποθέματα ώστε να μειώσουν το κόστος της φορολόγησής τους τη στιγμή της αλλαγής του έτους.



Οι αναλυτές δεν ανησύχησαν από το γεγονός ότι η υποχώρηση των αποθεμάτων του αμερικανικού αργού ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από τα 544.000 βαρέλια που προέβλεπαν, όπως επίσης δεν ανησύχησαν από την πρόσκαιρη διακοπή των φορτίων από την Αλάσκα εξαιτίας των φόβων για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις με άξονα τον ενεργειακό τομέα.

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε στα 415,15 δολάρια με οριακές απώλειες 0,05%, αμέσως μετά την ανακοίνωση του δείκτη τάσεων της μεταποίησης στις ΗΠΑ στο Δεκέμβριο, που ενίσχυσε την ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ και του γεν, περιορίζοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα συμβόλαια χρυσού.

Η τιμή του αργύρου αντίθετα έφθασε στα 5,97 δολάρια ανά ουγκιά, με ικανοποιητική άνοδο 0,51%, ενώ η τιμή της πλατίνας υποχώρησε στα 813 δολάρια ανά ουγκιά, με οριακές απώλειες 0,06%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v