Υποχώρηση για πετρέλαιο και χρυσό

Η θεαματική άνοδος των αμερικανικών αποθεμάτων των διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου οδήγησε στην εκτόνωση των πιέσεων στις τιμές πετρελαιοειδών. Η άνοδος του δολαρίου απομάκρυνε τους επενδυτές από τα πολύτιμα μέταλλα.

Η θεματική εκτίναξη των αμερικανικών αποθεμάτων διυλισμένων προϊόντων πετρελαιοειδών, κατά 6,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έκλεισε στις 2 Ιανουαρίου, διευκόλυνε την ελεύθερη πτώση του μαύρου χρυσού στις αγορές της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, μετά την προηγούμενη άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών.



Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, τα συνολικά αποθέματα διυλισμένων πετρελαιοειδών έφθασαν στα 135,5 εκατ. βαρέλία, για την ίδια περίοδο, παραμένοντας κατά 1,6% σε υψηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περίοδο του 2003.

Την ίδια στιγμή, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 1,7 εκατ. βαρέλια στα 269 εκατ. βαρέλια ή 3,1% σε χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περίοδο του 2003, χωρίς όμως να ανησυχήσουν την αγορά.

Ενδεικτικό του εφησυχασμού των παραγόντων στην αγορά πετρελαιοειδών είναι το γεγονός ότι οι τιμές συνέχισαν να υποχωρούν στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, παρόλο που στο Χιούστον εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε μεγάλο διυλιστήριο της Shell, που παράγει ημερησίως 149.000 βαρέλια.

Η τιμή του brent καταγράφει πτώση 1,89% στα 30,31 δολάρια το βαρέλι για τα συμβόλαια Φεβρουαρίου στο Λονδίνο, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού καταγράφει αντίστοιχες απώλειες 1,87% στα 33,07 δολάρια το βαρέλι στην αγορά της Νέας Υόρκης, παρασύροντας σε πτώση την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και της αμόλυβδης βενζίνης.



Η ανάκαμψη του δολαρίου, ενόψει της αναμενόμενης ομιλίας του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζον Σνόου και των κερδοσκοπικών κινήσεων ότι ο Ζαν Κλοντ Τρισέ θα περιοριστεί αύριο σε ”φραστικές” μόνο προσπάθειες διολίσθησης του ευρώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του επιτελείου της ΕΚΤ, απομάκρυνε τους Ευρωπαίους και Ασιάτες επενδυτές από την αγορά πολυτίμων μετάλλων.

Η τιμή του χρυσού υποχωρεί κατά 0,34% στα 420,68 δολάρια ανά ουγκιά στην αγορά fixing του Λονδίνου, χωρίς να απομακρυνθεί πολύ από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών.

Πτώση 1,27% στα 6,23 δολάρια ανά ουγκιά καταγράφει ο άργυρος στην ίδια αγορά, ενώ η πλατίνα υποχωρεί 0,53% στα 843,50 δολάρια ανά ουγκιά, παραμένοντας κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 23ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v