Σε ρεκόρ 13 ετών ο χρυσός - τι ”βλέπει” η CSFB

Μετά από μακρά περίοδο ”νάρκης”, τα εμπορεύματα επέστρεψαν θεαματικά στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με τον χρυσό να σημειώνει νέο ρεκόρ 13ετίας. Αναλυτές προβλέπουν πάντως ότι οι τιμές των εμπορευμάτων τον Φεβρουάριο θα φθάσουν στο ”ζενίθ” τους.

Στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών αναρριχήθηκαν οι τιμές του χρυσού στο Λονδίνο, καθώς το δολάριο υποχώρησε σε νέο αρνητικό ρεκόρ έναντι του ευρώ, βελτιώνοντας τα θέλγητρα του μετάλλου ως επενδυτικού καταφυγίου.

Ο χρυσός εκτινάχθηκε πλέον του 19% στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, εν μέρει εξαιτίας της βύθισης κατά 19% του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Ορισμένοι επενδυτές αγοράζουν χρυσό ως εργαλείο προφύλαξης για την πτώση του δολαρίου. Επιπλέον, ο χρυσός αποτιμάται διεθνώς σε δολάρια, οπότε το εμπόρευμα γίνεται φθηνότερο για τους κατόχους των υπολοίπων ισοτιμιών, όταν το αμερικανικό νόμισμα πέφτει.

Τα συμβόλαια άμεσης παράδοσης του χρυσού κερδίζουν το πρωί στο Λονδίνο 2,70 δολάρια, στα 418,55 δολάρια ανά ουγκιά, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο 1990.

Κατά πόσον όμως συνιστά καλή τοποθέτηση το κίτρινο μέταλλο και τα άλλα εμπορεύματα σε αυτή τη φάση; Κατά πόσον δηλαδή μπορεί να συντηρηθεί αυτή η υπερ-απόδοση των εμπορευμάτων στη νέα χρονιά; Η CSFB τονίζειότι οι τιμές των εμπορευμάτων δεν συνιστούν καλή τοποθέτηση σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Πράγματι, μετά από μακρά περίοδο ”στο περιθώριο”, ο χρυσός και τα άλλα εμπορεύματα επέστρεψαν πέρσι θεαματικά στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν ενισχυθεί πλέον του 40% από τον Οκτώβριο του 2001 και τα περισσότερα μέταλλα κινούνται σε πολυετή ρεκόρ.

Η Credit Suisse, πάντως, τονίζει ότι οι τιμές των εμπορευμάτων δεν συνιστούν καλή τοποθέτηση σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Τα κέρδη στην αγορά εμπορευμάτων είναι στην ουσία κερδοσκοπικά και προκύπτουν ακριβώς από την τάση των τιμών εμπορευμάτων να ξεπερνούν παροδικά κατά πολύ τη μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς.

Ο αρμόδιος αναλυτής της Credit Suisse First Boston διατηρεί σύσταση ”υπερ-στάθμισης” 25% σε σχέση με το μοντέλο χαρτοφυλακίου για τον κλάδο μετάλλων και ορυκτών. Θεωρεί ότι παραμένουν θετικά για την αγορά τα εξής: το αρνητικό πραγματικό επιτόκιο Fed funds των ΗΠΑ, η αδυναμία του δολαρίου και η παροδική επιτάχυνση του βιομηχανικού κύκλου.

Πιστεύει, παράλληλα, ότι η αιχμή στις τιμές των εμπορευμάτων θα επιτευχθεί τον Φεβρουάριο.

Ο οίκος επισημαίνει επίσης ότι η άνθηση της κινεζικής οικονομίας υπήρξε βασικό στήριγμα της αύξησης στις τιμές εμπορευμάτων. Καθώς η κινεζική οικονομία παρουσιάζει ενδείξεις υπερθέρμανσης, θεωρείται πολύ πιθανό να αρχίσει να εφαρμόζεται πρόγραμμα λιτότητας στην αχανή κινεζική αγορά σύντομα, με ανάλογες επιπτώσεις στη ζήτηση εμπορευμάτων.

Σε διεθνές επίπεδο, η οικονομική ανάπτυξη στον πλανήτη θα συνεχίσει να υποστηρίζει άνοδο στις τιμές των μετάλλων. Ωστόσο, ο τρέχων κύκλος βελτίωσης της βιομηχανικής παραγωγής ίσως δεν είναι αρκετά δυναμικός ώστε να υποστηρίξει κέρδη για τις τιμές των εμπορευμάτων της τάξης που σημειώθηκαν σε προηγούμενους κύκλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v