”Αντέχει” ο χρυσός στην πτώση ευρώ, άνοδος brent

Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια εκμεταλλεύονται την πτώση του ευρώ για να ρευστοποιήσουν κέρδη και να ”παίξουν” με τον χρυσό, για την τιμή του οποίου οι αναλυτές αναμένουν άνοδο 15% το 2004. Άνοδος του brent από τη μεγαλύτερη κακοκαιρία στις ΗΠΑ από το 1956.

Το κίτριον μέταλλο αντιστέκεται στις πιέσεις από τη πτώση του ευρώ, καταφέροντας μάλιστα να δώσει επάξια τη μάχη για αποφύγει το αρνητικό πρόσημο.

Οι απώλειες της τιμής του χρυσού έφθασαν τα 14 δολάρια το τελευταίο διήμερο στο Λονδίνο, ακολουθώντας την υποχώρηση της τιμής του ευρώ.

H τιμή του χρυσού υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας, που είχε εκτιναχθεί νωρίτερα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες τουλάχιστον για το τελευταίο 12μηνο μέσα στο τελευταίο 5θήμερο, εξαιτίας της ελεύθερη πτώσης του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,11% στα 408,2 δολάρια ανά ουγκιά στην αγορά fixing του Λονδίνου, αυτή του αργύρου ανακάμπτει με κέρδη 0,87% στα 6,27 δολάρια ανά ουγκιά στην ίδια αγορά, μαζί με αυτή της πλατίνας που ”τρέχει” με κέρδη 0,29% στα 855,5 δολαρια ανά ουγκιά.

Η τιμή του χρυσού κατέγραψε κέρδη 18% το προηγούμενο 12μηνο, μετά την υποχώρηση του δολαρίου κατά 19% έναντι του ευρώ.

Η υποχώρηση της τιμής του χρυσού είναι θετική για την πορεία του μετάλλου, εκτιμούν οι αναλυτές.

Τα κεφάλαια υψηλού ρίσκου εξαργυρώνουν σημαντικά κέρδη από την πτώση της τιμής του χρυσού, τόνισε ο Gregory Fan, ο αναλυτής της αγοράς πολυτίμων μετάλλων της NM Rothschild του Χονγκ Κονγκ.

Η διόρθωση της τιμής του χρυσού θα είναι βραχυπρόθεσμη, ενώ τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και τα κεφάλαιο υψηλού ρίσκου φαίνεται ότι ανησύχησαν από την εκτίναξη των τιμών κοντά στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η τιμή του χρυσού κατά μέσο όρο θα φθάσει τα 420 δολάρια ανά ουγκιά το 2004, καταγράφοντας άνοδο 15% για το ίδιο χρονικό διάστημα, εκτιμά η Barclays.

Η πτώση των θερμοκρασιών στις ΗΠΑ στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 ετών οδήγησε σε νέα άνοδο την τιμή του πετρελαίου, μετά τις προηγούμενες ρευστοποιήσεις από τα ισχυρά κερδοσκοπικά παιχνίδια που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη το βράδυ μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας για σημαντική πτώση της ζήτησης του φυσικού αερίου.

Οι επενδυτές και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια επέστρεψαν σήμερα σε θέσεις αγοράς, αφού την Πέμπτη ρευστοποίησαν κέρδη, οδηγώντας το μαύρο χρυσό σε πτώση 2,5%.

Η τιμή του πετρελαίου brent καταγράφει άνοδο 1,91% στα 29,90 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού καταγράφει άνοδο 0,67% στα 34 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη.

Πιέσεις δέχθηκε η αγορά και από τις δηλώσεις του προέδρου του ΟΠΕΚ και υπουργού Πετρελαίου της Ινδονησίας Purnomo Yusgiantoro ότι μέσα στους κόλπους του διεθνούς οργανισμού δεν έχει διαμορφωθεί εικόνα για διατήρηση ή μείωσης της παραγωγής για το δεύτερο τρίμηνο του 2004, εκτιμώντας παράλληλα ότι η αγορά διαθέτει ικανοποιητικά αποθέματα ενεργειακών πόρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v