Εκ νέου άνοδος για το πετρέλαιο (update)

Εκ νέου εκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου κυρίως εξαιτίας κερδοσκοπικών κινήσεων, αφού τα επιθετικά κεφάλαια επέστρεψαν σε θέσεις αγοράς εκτιμώντας ότι το πολικό ψύχος στις Βορειοανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε μείωση των αποθεμάτων και άμεση άνοδο στις τιμές. Πτωτικά κινείται ο χρυσός.

Οι κερδοσκοπικές κινήσεις της αγοράς εκτίναξαν εκ νέου τις τιμές του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου 9μηνου, στην περίοδο δηλαδή από τον πόλεμο στο Ιράκ, αφού τα επιθετικά κεφάλαια επέστρεψαν σε θέσεις αγοράς εκτιμώντας ότι το πολικό ψύχος στις Βορειοανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε μείωση των αποθεμάτων και άμεση άνοδο στις τιμές.

Η τιμή του brent εκτινάχθηκε με άνοδο 0,26% στα 31,04 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου σε σχέση με τις απώλειες 1,32% στα 30,55 δολάρια το βαρέλι που κατέγραφε στο μέσο της συνεδρίασης.

Η τιμή του αμερικανικού αργού καταγράφει άνοδο 0,58% στα 34,51 δολάρια το βαρέλι, σε σχέση με τις απώλειες 1,25% στα 33,88 δολάρια το βαρέλι που κατέγραφε στο μέσο της συνεδρίασης.

Τα αποθέματα πετρελαίου έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1975.

Η τιμή του χρυσού υποχωρεί από τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας, που είχε εκτιναχθεί από την προηγούμενη ανατίμηση του ευρώ στα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα ξεπερνώντας τα 1,29 δολάρια.

Ο προβληματισμός όμως του προέδρου της ΕΚΤ Τρισέ για το ”σκληρό”¨ευρώ κατά τη διάρκεια της συνέντευξής Τύπου, που ακολούθησε τη συνάντηση του G-10 των Κεντρικών Τραπεζιτών στη Βασιλεία της Ελβετίας, οδήγησε στην άμεση υποχώρηση του ευρώ και τις ρευστοποιήσεις κερδών στην αγορά χρυσού.

Η Deutsche Bank πάντως εκτιμά ότι η υποχώρηση του δολαρίου θα συνεχίζει να ενισχύει τη ζήτηση χρυσού, τουλάχιστον για τους επόμενους 12-18 μήνες.

Ορισμένοι αναλυτές, πάντως, προβλέπουν ισχυρές κερδοσκοπικές κινήσεις, εάν η Bundesbank αποφασίσει να πουλήσει 400-600 τόννους χρυσού για 4-7 δισ. ευρώ, παρόλο που οι αγορές ακόμη δεν έχουν αντιδράσει ενόψει δήλωσης προθέσεων της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας.

Το ράλι του χρυσού μπορεί να περιμένει, έως τη στιγμή που θα έχουμε εξελίξεις από τη Bundesbank, τόνισε ο Kamal Naqvi της Barclays Capital του Λονδίνου.

Η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,38% στα 424,98 δολάρια ανά ουγκιά στην αγορά fixing του Λονδίνου, ενώ αυτή του αργύρου συνεχίζει το ράλι της με κέρδη 1,55% στα 6,57 δολάρια ανά ουγκιά στην ίδια αγορά.

Η τιμή της πλατίνας καταγράφει κέρδη 0,18% στα 853,50 δολάρια ανά ουγκιά, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 23 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v