Στα 32 δολάρια εκτινάσσεται το πετρέλαιο brent

Το φράγμα των 32 δολαρίων διέσπασε το συμβόλαιο Φεβρουαρίου του πετρελαίου brent στο Λονδίνο, καθώς η βαρυχειμωνιά στις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ συντηρούν ανοδικές τάσεις.

Το ψυχολογικό φράγμα των 32 δολαρίων ανά βαρέλι διέσπασε το συμβόλαιο Φεβρουαρίου του πετρελαίου brent στο Λονδίνο, ενώ χθες στη Νέα Υόρκη το ελαφρύ αργό είχε εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τις παραμονές της επίθεσης στο Ιράκ, πάνω από τα 35 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο Λονδίνο, το brent κινείται στα 32,06 δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο 2003.

Βασική αιτία για την άνοδο του πετρελαίου είναι η βαρυχειμωνιά στις ΗΠΑ, που έχει κατεβάσει τη στάθμη των αμερικανικών αποθεμάτων στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1975, ενώ τη νέα άνοδο πυροδότησε δήλωση στελεχών του ΟΠΕΚ ότι δεν αποκλείεται νέα μείωση της παραγωγής.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ προβλέπει ότι το ψύχος στις βορειοανατολικές πολιτείες της Αμερικής θα κρατήσει περίπου δύο εβδομάδες ακόμη. Τα επόμενα στοιχεία για τα επίπεδα των αμερικανικών αποθεμάτων δημοσιοποιούνται αύριο.

Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι αντλεί περισσότερο πετρέλαιο από όσο τυπικώς επιτρέπει το πλαφόν παραγωγής, προκειμένου να αποτρέψει σημαντική άνοδο στις τιμές του πετρελαίου.

Το καρτέλ δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο απόφασης για νέα μείωση της παραγωγής κατά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στις 10 Φεβρουαρίου, επιτείνοντας τις ανοδικές πιέσεις στο προϊόν.

Ο στόχος του ΟΠΕΚ είναι τα 22 με 28 δολάρια ανά βαρέλι για το ”καλάθι” τιμών του, ενώ οι τιμές στην τελευταία μέτρηση κινούνταν περί τα 30,88 δολάρια.

Παρατηρητές πάντως αναφέρουν ότι οι παρεμβάσεις του OPEC δεν θα αποτρέψουν τις ανοδικές τάσεις του προϊόντος, καθώς αυτές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία έχουν αναπτύξει μεγάλες long θέσεις, περιμένοντας ότι οι τιμές στα πετρελαϊκά συμβόλαια θα ανέβουν.

Η πτώση του δολαρίου στις αγορές συναλλάγματος έχει ωθήσει πολλά επενδυτικά κεφάλαια στο πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα και οι επενδυτές δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν τις long θέσεις τους, με αποτέλεσμα να συντηρούνται ανοδικές τάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v