Νευρικότητα στο brent λόγω μείωσης αποθεμάτων

Η ανακοίνωση της ΙΕΑ για μείωση των αποθεμάτων στις χώρες του ΟΟΣΑ, σε συνδυασμό με την πτώση του δολαρίου και την πρόβλεψη για επιδείνωση του καιρού στις ΗΠΑ, ώθησε παροδικά το πετρέλαιο σε υψηλότερα επίπεδα. Στα 30,20 δολ. το brent στο Λονδίνο.

Ανοδική πορεία ανέκτησε το πετρέλαιο, όταν η ΙΕΑ ανακοίνωσε μείωση των αποθεμάτων στις χώρες του ΟΟΣΑ, σε συνδυασμό με την πτώση του δολαρίου και την πρόβλεψη για επιδείνωση του καιρού στις ΗΠΑ.

Το πετρέλαιο αντέδρασε με άνοδο στην ανακοίνωση, αλλά σύντομα ανέκτησε τάσεις σταθεροποίησης σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, όταν ανακοινώθηκαν τα αμερικανικά αποθέματα φυσικού αερίου, που υποχώρησαν λιγότερο από όσο φοβόταν η αγορά, κατά 153 δισ. κυβικά πόδια.



Τα συμβόλαια Μαρτίου του πετρελαίου Brent στο Λονδίνο κινούνται στα 30,20 δολάρια ανά βαρέλι, με απώλειες 37 σεντς, ενώ στη Νέα Υόρκη τα συμβόλαια Φεβρουαρίου για το ελαφρύ αργό υποχωρούν 26 σεντς, στα 34,24 δολάρια ανά βαρέλι.

Στις αγορές των άλλων εμπορευμάτων, οι τιμές του χρυσού, που είχαν φτάσει σε ρεκόρ 15 ετών την περασμένη εβδομάδα υποχωρούν με την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε ένα χρόνο, καθώς το δολάριο ανακτά ανοδικές τάσεις έναντι του ευρώ.

Τα συμβόλαια άμεσης παράδοσης του χρυσού στο Λονδίνο έπεσαν μέχρι 2,15 δολάρια στα 406,85 δολάρια ανά ουγκιά, το μεσημέρι. Το κίτρινο μέταλλο έφτασε στα 430,4 δολάρια στις 6 Ιανουαρίου.

Στις ενεργειακές εξελίξεις, η Διεθνής Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα πετρελαίου στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ ήταν 2.527 δισ. βαρέλια στα τέλη του Νοεμβρίου, χαμηλότερα κατά 22 εκατ. βαρέλια από τα τέλη Οκτωβρίου και κατά 12 εκατομμύρια από το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς.

Σε σχέση με τον 5ετή μέσο όρο, τα αποθέματα είναι χαμηλότερα κατά 95 εκατομμύρια βαρέλια, πρόσθεσε η International Energy Agency, που συχνά πιέζει τον OPEC να αυξήσει την παραγωγή για να χαλαρώσουν οι πιέσεις στα αποθέματα και να εκτονωθούν οι ανοδικές τάσεις στην τιμή του προϊόντος.

Η διεθνής υπηρεσία τονίζει ότι τα χαμηλά αποθέματα στις ΗΠΑ, που βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα 28 χρόνων, σε συνδυασμό με την βαρυχειμωνιά στην αμερικανική ήπειρο, αλλά και η αυξημένη ζήτηση από την Ασία, είναι οι βασικές αιτίες για την άνοδο στην τιμή του πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v