Άνοδος του πετρελαίου λόγω ψύχους

Άνοδο καταγράφουν οι τιμές των πετρελαιοειδών, εξαιτίας του κλίματος ψύχους στις ΗΠΑ και τις δηλώσεις αξιωματούχου του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο. Άνοδος στην αγορά πολυτίμων μετάλλων.

Η τιμή του μαύρου χρυσού κινείται ανοδικά εξαιτίας της συνεχιζόμενης δριμύτατης κακοκαιρίας στις Βορειοανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ και τις δηλώσεις αξιωματούχων του ΟΠΕΚ που υποστηρίζουν τη μείωση της παραγωγής για το δεύτερο τρίμηνο.

Το brent αποκομίζει 0,13% στα 30,51 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, ενώ η αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης NYMEX παραμένει κλειστή λόγω αργίας.

Η κακοκαιρία στις ΗΠΑ αναμένεται ότι θα αυξήσει τη ζήτηση πετρελαίου μειώνοντας περαιτέρω τα αποθέματα αργού και πετρελαίου θέρμανσης.

Οι δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου του Κουβέιτ σεΐχη Ahmad al-Fahd al-Sabah, ότι τα αποθέματα για το δεύτερο τρίμηνο βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και ότι απαιτείται μείωση της παραγωγής, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις προθέσεις των χωρών μελών του ΟΠΕΚ ενόψει της συνόδου του οργανισμού στις 10 Φεβρουαρίου στην Αλγερία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας υπογράμμισε πάντως ότι είναι πρόωρες οι εκτιμήσεις για την πολιτική του ΟΠΕΚ στο δεύτερο τρίμηνο, περιορίζοντας τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα κατά το αμέσως επόμενο διάστημα, γεγονός που ενίσχυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις μετοχές των εταιριών του τομέα των πετρελαιοειδών στο Σίτι.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ισχυρή άνοδος του τομέα πετρελαιοειδών εκτίναξε τις ευρωπαϊκές αγορές κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου 16μηνου, με άξονα την BP και τη Shell.

Η αγορά πολυτίμων μετάλλων ”αντέχει” στις πιέσεις από την υποχώρηση της τιμής του δολαρίου, με τις τιμές του χρυσού, του αργύρου και της πλατίνας να καταγράφουν οριακά κέρδη.

Η τιμή του χρυσού κυμαίνεται στα 407,35 δολάρια ανά ουγκιά με κέρδη 0,15% στην αγορά fixing του Λονδίνου.

Η τιμή του αργύρου κυμαίνεται στα 6,34 δολάρια ανά ουγκιά, υποχωρώντας κάτω από τα υψηλότερα επίπεδα της 6ετίας.



Η τιμή της πλατίνας κυμαίνεται στα 861,50 δολάρια ανά ουγκιά με άνοδο 0,88%, πλησιάζοντας εκ νέου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v