Πτωτικά διαπραγματεύονται οι τιμές του αργού

Σημαντική πτώση καταγράφουν σήμερα οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να ”συνήθισαν” την ”πολεμική φιλολογία”. Πάνω από τα 370 δολάρια επιμένει η τιμή του χρυσού.

H επιστολή των οκτώ Ευρωπαίων ηγετών που συμπαρατάχθηκαν με την αμερικανική στάση, καθιστά τον πόλεμο μάλλον αναπόφευκτο. Καθοριστικός πλέον, παράγοντας για την διακύμανση στις τιμές του ”μαύρου χρυσού” είναι η χρονική διάρκεια των πολεμικών επχειρήσεων και κατά πόσο ο μουσουλμανικός κόσμος (άρα και ο ΟΠΕΚ) θα συμπλεύσει πλήρως με τις ΗΠΑ.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι πολεμική σύρραξη άνω των δυο μηνών ενδέχεται να εκτινάξει την τιμή του βαρελιού πάνω από 40 δολάρια, αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ χθες ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Αμπντουλάχ αλ Ατίγια, δήλωσε ότι προς τα τέλη του έτους υπάρχει κίνδυνος υπερπροσφοράς στην αγορά πετρελαίου με αποτέλεσμα την αισθητή πτώση των τιμών.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού πρόβλεψε ότι η παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα σύντομα θα ανακάμψει, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπερπροσφορά, και πρόσθεσε ότι εάν εκδηλωθούν πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, οι επιπτώσεις στις τιμές πετρελαίου θα είναι περιορισμένης έκτασης.

Στο μεταξύ οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές κινούνται πτωτικά. Ειδικότερα, στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού διαπραγματεύεται στα 33,06 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο brent κινείται στα 30,67 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίθετα τα ”πολεμική φιλολογία” ωθεί προς τα πάνω την τιμή του χρυσού, παρά την παράλληλη ενίσχυση του δολαρίου. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διαπραγματεύεται στα 370,65 δολάρια ανά ουγκιά, σημειώνοντας άνοδο 0,79%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v