Πτωτική ”ανάσα” στις αγορές πετρελαίου

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, παρά την αύξηση των ενδείξεων για αναζωπύρωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Η πτώση οφείλεται στα ικανοποιητικά επίπεδα των εβδομαδιαίων αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, παρά την αύξηση των ενδείξεων για αναζωπύρωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου διαμορφώνεται στα 30,27 δολάρια το βαρέλι έναντι 29,72 δολαρίων του προηγούμενου κλεισίματος. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού διαπραγματεύεται στα 33,05 δολάρια ανά βαρέλι σημειώνοντας πτώση 0,69%.

Η πτώση των τιμών οφείλεται στην ανακοίνωση των στοιχείων για τα ικανοποιητικά επίπεδα των εβδομαδιαίων αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ. Ωστόσο οι τιμές διατηρήθηκαν στα υψηλά λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στη Βενεζουέλα, ενώ παράλληλα πλησιάζει η στιγμή για τις οριστικές αμερικανικές αποφάσεις όσον αφορά σε μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

Οπως επισημαίνουν παρατηρητές της αγοράς, αναμένεται αύξηση φορτίων από χώρες μέλη του ΟΠΕΚ με κατεύθυνση προς τις ΗΠΑ προκειμένου να καλυφθεί η έλλειψη προσφοράς που προκλήθηκε από την απεργία στη Βενεζουέλα. Από την άλλη μεριά ωστρόσο, επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, ο ΟΠΕΚ δεν φαίνεται να είναι σε θέση να ελέγξει τις τιμές του πετρελαίου καθώς δεν μπορεί να τροφοδοτήσει με επιπλέον ποσότητες πετρελαίου την αγορά, εάν οι ΗΠΑ επιτεθούν στι Ιράκ. Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά, το πρόβλημα των τιμών δεν είναι άλλο από την απειλή του πολέμου.

Αντίθετα, ελαφρά άνοδο 0,29% καταγράφει η τιμή του χρυσού εξαιτίας της εξασθένησης του αμερικανικού νομίσματος. Το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται στα 368,95 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v